Ovaj starinski recept za cicvaru dolazi iz vremena kada se ovo jelo često pripremalo svake večeri. Cicvara je bila neizostavan dio kuhinje balkanskog podneblja. Pravi se od žutog ili bijelog kukuruznog brašna, uz dodatak kajmaka ili sira, zavisno od regije u kojoj se priprema.
Jedna tajna starinskog recepta za cicvaru je u kvalitetu kajmaka. Što je kajmak masniji i kremastiji, to će cicvara biti ukusnija. Vjeruje se da je ovo jelo izvanredno za probavu, zbog čega mu daju naziv „melem za crijeva“.
Sastojci:
– 2 dl vode
– 2 dl mlijeka
– 300-400 g sira ili kajmaka
– 8 kašika bijelog kukuruznog brašna
– 1 kašika masla ili putera nerastopljena (ako se koristi kajmak ne treba)
– 1 kašičica soli
– kašika meda
Priprema:
Sipati mlijeko, vodu i mast u šerpu i staviti da prokuha, pa dodati sir i so, a zatim dobro promiješati. Kad ponovo prokuha, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprekidno miješati da polako krčka desetak minuta. Kad se po dnu posude „uhvati“ smjesa, kao da se malo lijepi i dobija teksturu „žvake“, gotova je.
Najljepša je vruća. Može da se posluži uz kiselu pavlaku, jogurt ili kiselo mlijeko, a može i da se napravi salata po želji.