Ekonomija

Naglo porastao broj novih zapošljavanja u SAD-u

Poslodavci u SAD-u su u januaru otvorili gotovo dvostruko više radnih mjesta nego u decembru nadmašivši prosjek iz 2022. godine, izvijestilo je danas ministarstvo rada.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

U januaru je u SAD-u neto otvoreno 517 hiljada radnih mjesta, pokazali su podaci ministarstva, nakon neto otvorenih 260 hiljada u decembru, za 37 hiljada više no što su pokazivale prve procjene, prenosi Hina.

Blago je podignuta i procjena za novembar, koja sada pokazuje neto otvorenih 290 hiljada radnih mjesta.

Privatni sektor zaposlio 443 tisuće radnika, država 74 hiljade

Podatak za januar viši je od mjesečnog prosjeka iz 2022. godine, koji je iznosio neto 401 hiljadu novih radnih mjesta.

Privatni sektor neto je u januaru zaposlio 443 hiljade novih radnika, a država 74 hiljade, uz napomenu ministarstva da podatak odražava završetak štrajka.

Najviše su u januaru zapošljavale kompanije u ugostiteljstvu i sektorima organizacije aktivnosti u slobodno vrijeme, poslovnih i usluga zdravstvene skrbi.

Stopa nezaposlenosti bila je u januaru niža za 0.1 postotni bod i iznosila je 3.4 posto, uz nezaposlenih 5.7 miliona Amerikanaca. Ministarstvo napominje da je blaga promjena povezana s redovnom godišnjom prilagodbom procjena o stanovništvu.

Rasle i plate

Tako je broj stanovnika u decembru podignut za 954 hiljade, kada se isključe pripadnici oružanih snaga. Broj radno sposobnih građana podignut je za 871 hiljadu, broj zaposlenih za 810 hiljada, a nezaposlenih za 60 hiljada.

Prosječna plata po satu bila je u januaru viša za 0.3 posto nego u decembru i iznosila je 33.03 dolara. U novembru bila je porasla za 0.4 posto. Na godišnjoj razini uvećana je 4.4 posto, nakon 4.8-postotnog povećanja u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu.

Prihvati notifikacije