Retrovizor

Na današnji dan rođen je bivši švedski premijer Olof Palme čiju smrt je navodno naručila jugoslovenska UDBA

Jedan od najpoznatijih socijaldemokratskih političara hladnoratovskog perioda i najpoznatiji švedski političar 20. stoljeća Olof Palme rođen je 30. januara 1927. godine. Palme je bio i ostao vrlo polarizirajuća figura i na švedskoj i na međunarodnoj političkoj sceni.

FOTO: WIKIPEDIA
FOTO: WIKIPEDIA

Palme je bio zastupnik politike pacifizma i vatreni kritičar američke intervencije u Vijetnamu, te je u svojoj zemlji nudio utočište dezerterima iz oružanih snaga SAD-a. To je dovelo do zaoštravanja odnosa između SAD-a i Švedske. Palme je bio čvrst pobornik politike neutralnosti prema obje supersile u Hladnom ratu te podržavao razne nacionalne pokrete i dekolonizaciju u zemljama tzv. Trećeg svijeta. Bio je i strastven kritičar politike apartheida u Južnoafričkoj Republici. Ipak, njegovi su se stavovi često pokazali kontroverznim jer je podržavao i vlade država koje su bile odgovorne za teške povrede ljudskih prava. Njegova ekonomska politika mnogo je pomogla djeci i siromašnijim slojevima, ali je isto tako dovela do toga da je Švedska postala zemlja s najvećom stopom poreza u čitavom zapadnom svijetu te na Palmea navukla ljutnju mnogih poduzetnika. Palme se posebno zalagao za borbu za smanjenje nezaposlenosti.

Prema njemačkim medijima, ubistvo Olofa Palmea izvršio je naručeni ubica kojeg su angažovale jugoslovenske bezbjednosne službe. Izveštaj, objavljen u njemačkom nedeljniku Focus, zasnovan je na ranije neobjavljenom svjedočenju bivšeg oficira jugoslovenske bezbjednosne službe Vinka Sindičića. U ispitivanju njemačkog tužioca 2008. godine, Sindičić je rekao da je Beograd poslao atentatora iz Hamburga u Stokholm da ubije Palmea. Palmea, koji je ubijen iz vatrenog oružja uveče 28. februara 1986. na Sveavegenu u centru Stokholma, navodno su danonoćno pratili jugoslovenski agenti. Oružje ubistva, Smith and Wesson .357 Magnum, nikada nije pronađeno. Kako prenosi Focus, pištolj je prokrijumčaren u Švedsku na brodu iz Sjedinjenih Država.

Časopis također navodi da Palmeov ubica, koji sada ima 65 godina, živi u Zagrebu u Hrvatskoj i radi za privatnu zaštitarsku firmu.

Prihvati notifikacije