BiH

Mustafa Cerić: Smiju li se naše komšije kršćani u Bosni ograditi od paljenja Kur'ana časnog u Švedskoj?

Bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić oglasio se povodom nedavnog paljenja svete časte knjige Kur'an u Švedskoj.

FOTO: FB / MUSTAFA CERIĆ
FOTO: FB / MUSTAFA CERIĆ

Na svom Facebook profilu napisao je ibret dana i uputio poruku koju prenosimo u cijelosti:

“Smiju li se naše komšije kršćani u Bosni ograditi od paljenja Kur’ana časnog u Švedskoj? Ako neki musliman krivo pogleda kršćana u svijetu, naše komšije kršćani u Bosni to nama muslimanim u Bosni isporučuju na račun.

Traže od nas da se od tog muslimana, koji je krivo pogledao kršćana tamo negdje daleko, ogradimo, da ga osudimo i da se njima kršćanimo ovdje u Bosni pravdamo i ispričavamo! Jer znaju da mi muslimani to najviše volimo – da se ograđujemo od svojih, da svoje osuđujemo iz straha od odmazde.

Oni znaju da mi volimo da se ispričavamo za neprimjereneno ponašanje nekih muslimana prema kršćanima, posebno ovdje kod nas u Bosni, kako bi nas se ocjenilo da smo civilizirani. Makar za jedan dan.No, kada kršćanin u Europi, tačnije u Ševedskoj, zapali Kur’an Časni, Svetu Knjigu Muslimana, usred bijela dana na očigked cijeloga svijeta, niko od nas ovdje u Bosni ne smije krivo pogledati našeg komšiju kršćana zbog toga a kamoli tražiti od njega da se ogradi ili da nam se izvine. Jer to nema nikakve veze s njim.

Pročitajte još

Naš komšija kršćan u Bosni je čist od grijeha kojeg čini bilo koji kršćanin bilo gdje u ime kršćanstva protiv islama i muslimana! Samo je musliman odgovoran za svakog “krivog” muslimana bilo gdje u svijetu, koji radi bilo šta u ime islama što kršćani u Bosni ne vole!

Jeste li čuli da je bilo koji medij u Bosni prozvao bilo koju crkvu u Bosnu da se ogradi od kršćanskih palikića i hejtera Islama i muslimana u Europi? Tačnije u Štokholmu? Niste čuli i nećete čuti zato što je lov na islam, muslimane i njihove vjerske i moralne vrijednosti otvoren kao knjigocid i genocid.Legalno je i legitimno u Europi širiti mržnju prema islamu i muslimanima u ime slobode govora i zaštite ljudskih prava.

Ali, braćo moja, ne očajavajte, već se pouzdajte u Allahovo obećanje, a to je da će čuvati Svoju vječnu riječ Kur’ana Časnog do Sudnjeg Dana unatoč nevjernicima ma gdje bili i ma koliko ih bilo. I unatoč muslimanima, koji nisu svjesni šta im se dogadja. Našim komšijama kršćanima u Bosni želimo isto što oni nama žele – ni manje ni više. Danas je prvi dan mubarek mjeseca Redžepa. Učim dovu Allahu Milostivom da nam u ovim mubarek danima podari volju i snagu da budemo i ostanemo uvijek u Njegovom rizaluku! Amin!”, napisao je Cerić.

Prihvati notifikacije