Svijet

UŽAS! U Švedskoj nakon paljenja Kur'ana odobren skup na kojem će se spaliti - Biblija i Tora

Švedska policija odobrila je skup na kojemu tri osobe planiraju spaliti po jedan primjerak Biblije i Tore ispred izraelske ambasade u Štokholmu, a Izrael je tu odluku odmah osudio.

FOTO: EPA-EFE/FREDRIK SANDBERG/TT SWEDEN OUT
FOTO: EPA-EFE/FREDRIK SANDBERG/TT SWEDEN OUT
Danski ekstremni desničar spalio Kur'an u Štokholmu

U zahtjevu poslanom policiji organizator navodi da želi spaliti te vjerske knjige kao odgovor na spaljivanje Kur’ana organiziranog u junu ispred džamije u Štokholmu koje je razbjesnilo muslimane širom svijeta.

Skup se treba održati u subotu između 13 i 14 sati po mjesnom vremenu. Policija je na upit AFP-a istaknula da nije izdala odobrenje na službeni zahtjev za spaljivanje vjerskih knjiga, nego je odobrila javni skup na kojemu će se iznijeti “određeno mišljenje”, s obzirom na ustavno pravo na slobodu okupljanja.

Ta je razlika važna”, dodala je Carina Skagerlind, glasnogovornica štokholmske policije.

Skup je ipak potaknuo oštre kritike Izraela i židovskih organizacija, piše HINA.

“Osudio sam spaljivanje Kur’ana, svetog za muslimane cijelog svijeta, a danas me boli duša na pomisao da ista sudbina očekuje židovsku Bibliju, vječnu knjigu židovskog naroda”, reagirao je izraelski predsjednik Isaac Herzog.

Yaakov Hagoel, predsjednik Svjetske cionističke organizacije, ocijenio je pak da izdavanje takvog odobrenja policije nije “sloboda govora, nego antisemitizam”. Dana 28. juna Iračanin izbjegao u Švedsku spalio je nekoliko stranica Kur’ana ispred glavne džamije u Štokholmu na Kurban-bajram, blagdan koji slave muslimani širom svijeta.

Taj je događaj potaknuo niz reakcija u muslimanskom svijetu, a UN-ovo Vijeće za ljudska prava donijelo je u srijedu rezoluciju u kojoj osuđuje spaljivanje Kur’ana i iskazivanje vjerske mržnje. Neke zemlje, uglavnom zapadne, usprotivile su se donošenju zakona o blasfemiji, ali jasno osuđuju takve postupke.