Svijet

Muškarac je u Iranu udario ženu na ulici, pogledajte kakva ga je ‘pravda‘ dočekala

Zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u Teheranu, ali i nekim drugim iranskim gradovima, već danima traju protesti i ulični neredi. Riječ je o najvećem izlasku na ulice od sukoba 2019. godine, a počeli su prvo u iranskom Kurdistanu na sjeverozapadu zemlje nakon čega su se proširili na Teheran i još nekoliko desetina gradova.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Podsjetimo, djevojka je umrla u pritvoru nakon što ju je policija za moral službeno poznata kao “Gasht-e Ershad” (Patrole za navođenje) uhapsila jer navodno nije poštovala sva pravila vezana uz hidžab te joj se vidjelo nešto kose. Svjedoci su kasnije kazali kako ju je policija tukla i prisilno stavila u vozilo. U jeku tih nereda svakodnevni incidenti postali su još očitiji.

Jedan od njih na svojem je Twitteru podijelio i britanski glumac iranskog porijekla Omid Djalili. Na snimku koji je objavio vidi se kako jedan muškarac udara ženu, a onda njega napadaju prolaznici.

– U Iranu je sada prekinut internet jer ne žele da ljudi vide ovakve stvari: muškarac ošamari ženu i misli da može mirno otići. Iako su takvi postupci prije bili uobičajena pojava, sada postoje strašne posljedice – koje su u značajnoj mjeri podijelili drugi muškarc – napisao je uz video.

– Momak u civilu je moralna policija. Imao je sreće i neće ovo ponoviti. Inače će se odjel uskoro preimenovati u smrtnu policiju – dodao je Djalili, a njegovi pratitelji su se zapitali zbog čega je muškarac na snimku odlučio udariti baš tu ženu. Naizgled nisu bili u kontaktu i ona je po pravilima nosila hidžab, ali bez šireg konteksta nije se moglo doći do točnog odgovora. Nagađa se kako je to učinio samo jer obično prođe nekažnjeno, piše Slobodnadalmacija.

Prihvati notifikacije