Svijet

Broj poginulih u neredima u Iranu povećan na 35

Širom Irana nastavljeni su protesti koji su izbili zbog smrti 22-godišnjakinje nakon njenog pritvaranja, a iranska državna televizija objavila je da je broj poginulih u neredima dostigao 35.

FOTO: ASHKAN SHABANI—REDUX
FOTO: ASHKAN SHABANI—REDUX

Iranski javni servis naveo je također kako će iranski zvaničnici objaviti zvaničan broj poginulih u neredima, javlja Anadolija.

Protesti su izbili prošle sedmice nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila državna “policija za moral” u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširili na više iranskih gradova.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući SAD, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na “zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata”.

Na snimci koju je emitovala iranska državna televizija vidi se kako je Amini iznenada pala na tlo nakon što je dovedena u policijsku stanicu i razgovarala s policajcem.

Korisnici društvenih mreža, pak, odbacuju izjavu policije da je mlada žena “iznenada” izgubila svijest, tvrdeći da je Amini pretučena prije nego što je dovedena u policijsku stanicu.

Protesti su izbili u Teheranu i gradovima na zapadu zemlje nakon što ispraćaja i ukopa Amini u njenom rodnom gradu Sakizu, 17. septembra.

Do sada su demonstracije održane u mnogim gradovima, posebno u Teheranu, Senendeču, Kereču, Tabrizu, Mashadu, Kišu, Kirmanu, Jazdu, Reštu, Bander Abasu, Abadanu, Kermanšahu, Ardebilu, Isfahanu, Urmiji, Kazvinu, Zanjanu, Ilamu, Mazenderan, Hamadan, u mnogim od njih došlo je do žestokih sukoba između protestanata i snaga sigurnosti.

Prihvati notifikacije