IT

Musk navukao bijes velikih holivudskih studija, pa se oglasio

Najveći holivudski studiji nisu objavili nijednu novu objavu na internet platformi Elona Maska X (bivši Twitter) deset dana - a prema medijskim izvještajima, to nije slučajno.

FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN / POO
FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN / POO

Kompanije su odluku donijele, između ostalog, jer su se plašile negativnog okruženja za svoje brendove, javila je američka televizija CNN. Zvanično, predstavnici studija kao što su Sony Pictures i Warner Bros. nisu željeli da komentarišu.

Primjetno je da studijski nalozi na X-u nisu objavili nijednu novu objavu od 17. novembra. Takve pauze su inače vrlo neobične, jer novi filmovi izlaze svake sedmice i moraju privući više pažnje na online platformama.

Sredinom novembra, X-ov ugled je dva puta narušen. Vlasnik Musk podržao je objavu sa antisemitskom teorijom zavjere. U njemu je, između ostalog, pisalo da Jevreji šire „mržnju prema bijelcima“.

Musk je ispod objave napisao da sadrži “pravu istinu”. Istraživači govora mržnje također su pokazali kako su se oglasi poznatih brendova pojavljivali uz nacistički sadržaj.X je tada tvrdio da je organizacija Media Matters for America osigurala da reklama bude prikazana pored postova tako što je više puta učitavala profile i tužila.

Nakon dva incidenta, nekoliko velikih kompanija obustavilo je oglašavanje na X. New York Times je za vikend objavio, pozivajući se na interne dokumente, da bi platforma, koja se već bori sa slabom prodajom, mogla izgubiti do 75 miliona dolara (68,49 miliona eura) prihoda do kraja godine. X je u izjavi tvrdio da se radi samo o iznosu od oko jedanaest miliona dolara.

Prihvati notifikacije