BiH

MUP RS: U međunarodnoj akciji uhapšene 23 osobe, oduzeto 1.370 komada municije

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) su u međunarodnoj akciji "SEE JAD 2023", koju su realizovavale policije 26 evropskih zemalja uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa i Interpola, lišili slobode 23 osobe na području RS.

FOTO: MUP RS
FOTO: MUP RS
Ilustracija / Na slici nije prikazan događaj iz teksta

Iz MUP-a RS-a navode da je otkriveno 20 krivičnih djela, od čega 15 krivičnih djela “neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga” i pet krivičnih djela “nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija”.

“U okviru akcije usmjerene na zajedničko djelovanje protiv nelegalne trgovine oružjem, drogom, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima, policijski službenici MUP-a RS-a su izvršili provjeru 852 lica i 701 vozila. Pronađeno je oduzeto je 13 pušaka, pet pištolja i 1.370 komada municije“, navode iz MUP-a.

Dodaju da je u ovim aktivnostima učestvovalo je 710 policijskih službenika, a samu aktivnost koordinisala je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS uz podršku policijskih uprava Istočno Sarajevo, Prijedor, Doboj i Banjaluka.

“Jedna od značajnijih aktivnosti MUP-a RS-a u ovoj međunarodnoj policijskoj aktivnosti je akcija kodnog naziva ‘CODE’ u kojoj su policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo zajedno sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet, a u saradnji sa Europolom lišili slobode 14 lica kojima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo ‘neovlaštena proizvodnja i promet drogom’, čime su pričinili protivpravnu imovinsku korist od 2.750.000 KM”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ova akcija bila usmjerena protiv više osoba, da su duži period na području Istočnog Sarajeva dogovarala kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu heroina, kokaina, marihuane, amfetamina, ekstazija i drugih supstanci za proizvodnju narkotika.

Inače, u akciji “SEE JAD 2023” širom Evrope učestvovalo je ukupno 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage. Provjereno je ukupno 215.273 osoba i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka i paketa.