U zadarskom zaleđu stradali su brojni nasadi badema, a neki voćari ostali su bez ijednog ploda.
Jedan od njih je Goran Pavić iz Debeljaka, čijih je 400 stabala badema ove godine gotovo potpuno uništeno.
– Nisam baš očekivao da će tako jako biti jer nije bila tako niska temperatura. Međutim, pogođen je točan trenutak, rekao je Pavić.
Na drugom kraju Debeljaka, svega stotinjak metara dalje, neki su voćari prošli bez ikakve štete. Mikrolokacija je, kaže, presudna.
– Dva puta se desilo. Nešto je malo ostalo, drugi put je sve otišlo. U pet-šest dana razlike. U punoj cvatnji je bilo, kad je biljka bila najosjetljivija, kad se tek počeo razvijati plod. Tada je došao mraz. I to nije stvar samo temperature, nego i uvjeta – kad nema vjetra, vedra noć, tada mraz najviše udara.
Badame posadio iz ljubavi
Goran bademe uzgaja već dvanaest godina, a iako spada u manje proizvođače, voćnjaci su mu već tri puta stradali od mraza. U ovoj sezoni, kaže, nema ničega.
– Urod ove godine? Nema uroda, kratko i jasno. Nema nijednog ploda, sve je propalo, zbog ta dva jutra, izjavio je.
Kao glavni uzrok vidi klimatske promjene.
– U prvom, drugom mjesecu temperature su visoke, biljka krene. Onda dođe ožujak i mraz sve uništi. Prije to nije bilo tako rano. Sada je sve postalo lutrija, rekao je Pavić.
Unatoč gubicima, od bajama ne odustaje.
– Od ove godine sigurno ništa neće biti za kolače. Ja ni jedan nisam vidio. Ali bit ćemo uporni, i dalje ćemo raditi, neće nas pokolebati ništa, zaključio je.
Struka: mikrolokacija je ključna
Agronom dr. sc. Josip Ražov pojašnjava da je izbor položaja ključan pri sadnji bajama.
– Radi se o mikrolokacijama. Bajam ne trpi udoline ni duboka zemljišta, nego blago nagnute terene, lakša tla, pa i kamenita. Tamo gdje su topliji tereni i nema zimskog mraza, šanse za dobar urod su veće, rekao je.
Ražov ističe da je uzgoj bajama sve popularniji.
– Što je maslina bila prije 20-30 godina, to je bajam danas. Površine pod bajamom se šire, cijena mu je visoka, potražnja velika, a ponude kronično nedostaje – i u Hrvatskoj i u svijetu, kazao je, prenosi HRT.
Cijena kilograma očišćenih badema, prema njegovim riječima, kreće se između 10 i 20 eura.
Skupa i zahtjevna proizvodnja
Uzgoj bajama zahtijeva znatna ulaganja i pažnju tijekom cijele godine.
– Ne može se posaditi stablo i vratiti tek kad je berba. To je vrlo zahtjevno, posebno u pogledu tehnologije i zaštitnih mjera. Malo tko kod nas ima lovce na mraz, grijače zraka. To je vrlo skupo. Najčešće se pribjegava dimljenju, rekao je Ražov.
Neki proizvođači, priznaje, pale i granje, pa i gume, što nije preporučljivo, ali se nadaju da barem tako mogu ublažiti štetu.
Prema njegovu mišljenju, opasnost od mraza za ovu godinu je prošla.
– Ako se nešto radikalno ne dogodi, možemo reći da smo izbjegli mraz za ovu godinu, zaključio je Ražov.