Region

Može li se kriza na Kosovu preliti u BiH?

Eskalacija krize na Kosovu negativno utiče na situaciju u cijelom regionu, pa samim tim i na BiH.

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/FACEBOOK
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/FACEBOOK

Stručnjaci za sigurnost imaju podijeljena mišljenja o tome da li bi eventualno izbijanje sukoba na Kosovu moglo da se “prelije” na okruženje, piše Srpskainfo.

Nakon što su kosovske vlasti svojim odlukama do usijanja dovele odnose s lokalnim srpskim stanovništvom, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio podizanje na najviši stepen borbene gotovosti vojske i policije, u regionu se posljednjih dana sve više špekuliše o tome da li bi eventualno izbijanje oružanih sukoba moglo da se proširi i izvan granica Kosova.

Spremne NATO rezerve

Prema mišljenju vojnopolitičkog analitičara iz Sarajeva Đure Kozara, BiH je trenutno sigurna i ne prijete joj sukobi, bez obzira na neriješena pitanja i političke tenzije koje u zemlji, kako ističe, praktično neprekidno traju još od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

– Situacija na Kosovu je opterećena specifičnim problemima. Kriza se stalno radikalizuje i ne isključujem da tamo dođe do oružanih sukoba niskog intenziteta.

Međutim, ako bi tamo eventualno i došlo do sukoba manjeg ili većeg obima, to se ni u kojem slučaju ne bi moglo prenijeti na BiH, budući da su ovdje stacionirane snage Eufora, koji je garant mira i sigurnosti i koji ne bi mogao da dozvoli da bilo ko u BiH počne da izaziva nekakve incidente – kaže Kozar za Srpskainfo.

Podsjeća da Eufor, kojeg zapravo čine snage zemalja članica NATO-a, u BiH trenutno ima raspoređenih 1.100 vojnika opremljenih pješadijskim naoružanjem i oklopnim vozilima, te da su te snage, prema njegovim riječima, spremne da intervenišu u svakom trenutku.

– U slučaju težeg oblika narušavanja sigurnosti, oni bi mogli da alarmiraju snage u rezervi iz desetak zemalja, koje bi mogle da u roku od 48 sati dođu u BiH.

Zbog toga ne treba na bilo koji način povezivati stanje u BiH s onim na Kosovu. Ovdje je situacija relativno stabilna – tvrdi Kozar.

Veliki rizik

S druge strane, vojnopolitički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić smatra da je upravo BiH potencijalno “glavno krizno žarište na Balkanu”, bez obzira na medijsku sliku o tome da je situacija na Kosovu, maltene, dovedena do ivice rata.

– Ovo što se sada dešava na Kosovu i oko njega je jedna velika medijska igra. Haubice Vojske Srbije izašle su na položaje tačno toliko koliko je trebalo da se pored njih uslika ministar odbrane.

Jasno je da bilo kakva primjena vojne sile od strane Srbije podrazumijeva konfrontaciju sa snagama NATO-a na Kosovu, a istovremeno vlasti u Beogradu pokazuju da su istinski i provjereni partneri tog vojnog saveza – kaže Radić za Srpskainfo.

Za razliku od krize na Kosovu, koja se, prema njegovim riječima, teško može pretvoriti u otvoreni oružani sukob, situacija u BiH je, ocjenjuje Radić, mnogo ozbiljnija nego što se čini na prvi pogled.

– Prema viđenju relevantnih političkih i vojnih krugova na Zapadu, situacija u BiH je mnogo ozbiljnija nego u drugim državama regiona.

Na sastancima članica NATO-a, koji su održani proteklih mjeseci i gdje se razgovaralo o Zapadnom Balkanu i potencijalnim rizicima, na prvo mjesto se uvijek stavljala BiH.

Tu se vidi izvor problema, tu se prepoznaje da postoje jako veliki rizici i tamo su poslata pojačanja misiji Eufora.

Kosovska kriza ne odražava se direktno na BiH, ali se stvara atmosfera nestabilnosti. To je atmosfera u kojoj je praktično moguće sve zamisliti i to je nešto što ugrožava BiH – ocjenjuje Radić.

Prihvati notifikacije