Morbidno i bolesno spinovanje medija pod kontrolom HDZ-a o navijačima FK Željezničar

Transparent koji su navijači FK Željezničar istakli na stadionu Grbavica u medijima je pogrešno predstavljen kao “prijetnja” i “degutantna poruka” visokom predstavniku u BiH.

FOTO: VEČERNJI LIST
FOTO: VEČERNJI LIST

Na portalu Notra 9.10.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

Navijači Željezničara prijetili Christianu Schmidtu: Rahmet ti duši, 1951.-2022.

U članku se navodi:

Uz skandiranje o Komšiću, susret je obilježila i poruka Željnih Manijaka Christianu Schmidtu, piše platforma za utvrđivanje činjenica Raskrinkavanje.

Zrinjski je ponovno odnio tri boda s Grbavice, a utakmica je ostala u sjeni sukoba dvojice trenera i političkih, te nacionalističkih ispada domaćih navijača.

Uz skandiranje o Komšiću, susret je obilježila i poruka Željnih Manijaka Christianu Schmidtu.

“Rahmet ti duši. Schmidt: 1951.-2022.”, pisalo je na transparentu.

Članak koji sadrži iste tvrdnje objavljen je i na portalu Večernji list nešto kasnije 9. oktobra.

U članku se navodi da su se “navijači sarajevskog Željezničara okomili na Schmidta” tako što su na utakmici Željezničar – Zrinjski izvjesili transparent :

Navijači sarajevskog Željezničara, odnosno dio njih, većinom Bošnjaci, okomili su se na Schmidta, i navijače Zrinjskog, većinom Hrvate.(…)U Mostaru na utakmici Željezničar – Zrinjski Mostar, navijači Željezničara izvjesili su transparent “Rahmet ti duši (pokoj ti duši), Šmite (sic!) 1961. – 2022.” – poruku koja se šalje preminulima, namijenjenu Schmidtu, s godinama njegovog rođenja 1961. i današnji datumom, kao godinom “smrti”.

Osim tvrdnje da su se navijači Željezničara “okomili” na visokog predstavnika u BiH, tvrdi se, dakle, i da je Christian Schmidt rođen 1961. godine.

Šta su činjenice?

Povodom tvrdnji objavljenih u člancima Notre i Večernjeg lista kontaktirali smo Udruženje navijača FK Željezničar i pitali ih gdje i kada su navijači okačili sporni transparent, kao i kome je on posvećen.

Kako su nam pojasnili iz ovog udruženja, transparent je istaknut na stadionu Grbavica u Sarajevu 8. oktobra ove godine. On je posvećen nedavno preminulom navijaču Željezničara Senadu Handžiću, koji je bio poznat pod nadimkom Šmit, a ne visokom predsjedniku u BiH Christianu Schmidtu.

O smrti Senada Handžića Šmita, strastvenog navijača Željezničara, pojedini portali izvijestili su još krajem septembra ove godine.

Iz Udruženja navijača FK Željezničar dodatno su naglasili da je na transparentu koji su istakli navijači ovog kluba jasno vidljiva godina Handžićevog rođenja – 1961 – a da se lakom provjerom može doći do podataka o godini rođenja Christiana Schmidta.

Pročitajte još

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, rođen je, naime, 1957. godine.

Dakle, navijači Željezničara nisu posvetili transparent Christianu Schmidtu i tako se “okomili” na njega, već su odali počast preminulom Senadu Handžiću Šmitu.

Ove informacije prezentovane su javnosti istoga dana kada je prvobitno objavljena netačna tvrdnja o tome kome su navijači Željezničara posvetili transparent. Portal Sport 1 Oslobođenje objavio je članak u kojem objašnjava da je transparent posvećen Senadu Handžiću 9.oktobra, zbog čega je nekoliko portala ispravilo svoje članke.

Večernji list i Notra, pak, nisu ispravili ove tvrdnje ni u izvornom ni u novom članku, navodi Raskrinkavanje.

Prihvati notifikacije