Magazin

Mjere dobrog života koje bi zaposleni trebali poduzeti tokom ramazana

Ramazan, u kojem se razvijaju osjećaji zajedništva i solidarnosti, mjesec je u kojem se način ishrane i načina života ljudi koji poste potpuno mijenjaju.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
Ilustracija

Naročito zaposleni trebaju više pažnje posvetiti konzumiranju zdrave hrane tokom iftara i sehura. U suprotnom, mogu imati probleme kao što su nedostatak pažnje, problemi sa pamćenjem, slaba motivacija zbog dugog perioda posta. Rano započinjanje dana i provođenje većeg dijela dana radeći može uzrokovati više gladi, žeđi i na kraju gubitka energije.

Ali, naravno, moguće je provesti zdrav ramazan tako što ćete minimizirati ove probleme uz adekvatnu i uravnoteženu ishranu. How Does? Evo mjera zdravog života koje bi zaposleni trebali poduzeti tokom ramazana.

Ne preskačite sehur

Tokom ramazana mnogi ljudi preskaču sehur kako ne bi ometali san. Međutim, kako se u ramazanu jedu samo dva obroka, sehur se svakako ne smije preskakati. Neustajanje na sehur može uzrokovati veću glad tokom dana, kao i usporavanje metabolizma i izazivanje raznih zdravstvenih problema. Stoga je potrebno ustati na sehur i adekvatno se hraniti.

Između iftara i sehura popijte 10-12 čaša vode

Zbog dugih perioda gladi tokom ramazana, naša tijela su dehidrirana. Naše vrijeme je vrlo ograničeno da dobijemo ovu vodu. Dehidracija tijela može ugroziti opće zdravlje i uzrokovati probleme s pažnjom i pamćenjem kod radnih ljudi. Iz tog razloga, količina vode koja se uzima tokom dana mora biti zadovoljena između iftara i sehura.

Konzumirajte dovoljno proteina i zdravih ugljikohidrata

Hrana koja sadrži proteine ​​čini vas sitijim tokom dana i pomaže vam da efikasno koristite energiju. Namirnice od cjelovitog zrna, koje nazivamo zdravim ugljikohidratima, imaju sličan učinak. Iz tog razloga, kako biste održali energiju tokom dana, potrebno je da u sehur i iftar na uravnotežen način unesete proteine ​​i tako zdrave ugljikohidrate.

Birajte vlaknastu hranu

Dugi periodi posta tokom ramazana mogu uzrokovati usporavanje pražnjenja crijeva. Kao rezultat toga, mogu se pojaviti probavni problemi kao što su zatvor i probavne smetnje. S obzirom na to da ćete zbog posla cijeli dan sjediti i biti neaktivni, ova situacija je neizbježna. Međutim, možete spriječiti moguće probleme konzumiranjem hrane s vlaknima na iftaru i sehuru. Osim toga, konzumacija hrane bogate probioticima, kao što su kefir i jogurt, također pruža prednosti u tom smislu.

Krećite se

Zbog gladi tokom ramazana, posebno zaposleni ljudi manje se kreću. Dugi periodi posta ionako usporavaju naš metabolizam. Kada se tome doda neaktivnost, može doći do naglih promjena u brzini našeg metabolizma. Bitno je djelovati kako bi se ovo spriječilo i povećao metabolizam te podržala probava. Šetnja pola sata nakon iftara pomoći će vam da imate zdraviji ramazan.

Izaberite voće umjesto deserta

Slatko je neizostavno na ramazanskoj trpezi. Međutim, konzumacija slatkiša može uzrokovati probavne probleme i debljanje. Iz tog razloga, potrebno je preferirati sezonsko voće umjesto slatkiša. Na taj način se dobijaju i korisne materije koje su organizmu potrebne i izbegavaju se štetni efekti šećera.