BiH

Ministar Helez u službenoj posjeti Republici Češkoj

Zamjenik Predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa saradnicima od 07. do 08. decembra, na poziv ministrice odbrane Republike Češke Jane Černochovae boravi u službenoj posjeti ovoj zemlji, gdje će prisustvovati ministarskom sastanku V4+CEDC+Western Balkans Defence Ministerial Meeting (CEDC).

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Po dolasku u Prag ministar Helez se susreo 07.12.2023. godine sa predstavnicima Češko-bosanskohercegovačke privredne komore, gdje mu je sagovornik bio jedan od predstavnika komore Tarik Altunbabić.

Predstavnici Komore upoznali su ministra sa svojim radom, a kako su kazali, cilj im je da pomažu kompanijama jedne i druge zemlje, omogućavaju brži pristup tržištu zemalja Zapadnog Balkana i R.Češke. Tokom razgovora sagovornici su se složili da Komora djeluje kao katalizator u području unapređenja poslovanja, kao i u uklanjanju svih vrsta barijera u svrhu omogućavanja brže i jednostavnije poslovne saradnje.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Tokom razgovora ministar je iskazao zadovoljstvo zbog dobre organizacije naših privrednika u zemljama EU, te im se zahvalio što nastoje pomoći kako privredi BiH i njenim građanima.

Nakon sastanka sa predstavnicima Komore ministar se u organizaciji ambasadorice BiH u R. Češkj Martine Mlinarević Sopta susreo sa veteranima Oružanih snaga R. Češke koji su svojevremeno bili učesnici mirovne misije IFOR/SFOR, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovo je bila prilika da se ministar Helez zahvali veteranima na doprinosu u implementaciji i provedbi mira u BiH u okviru NATO-ve mirovne misije od 1995. do 2004. godine.

„Hvala vam što ste bili dio mirovnih napora i doprinjeli stabilizaciji mira u našoj zemlji nakon stravičnog rata i velikih stradanja stanovnika BiH u proteklom periodu. Ponosan sam što Bosna i Hercegovina danas također ima kapacitete da bude dio globalnih napora u očuvanju mira u svijetu kroz učešće pripadnika OS BiH u mirovnim misijama,“ kazao je ministar Helez.

Nakon sastanka i prijema u Ambasadi za veterane OS R. Češke, ministar Helez prisustvovat će službenoj večeri za učesnike CEDC ministarskog sastanka, čiji domaćin je ministrica odbrane R. Češke Jana Černochova.

Prihvati notifikacije