Region

Milanović protiv obuke Ukrajinaca u Hrvatskoj

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije upoznat sa idejom da se u Evropi obučavaju ukrajinski vojnici, ali načelno ne podržava obuku "ratne žive sile" na hrvatskom tlu jer bi to značilo upetljavanje Hrvatske u taj rat više nego što je potrebno.

FOTO: FENA/ARHIVA
FOTO: FENA/ARHIVA

U izjavi novinarima rekao je da nije upoznat s idejom evropskih ministara vanjskih poslova o obučavanju 15.000 ukrajinskih vojnika u Europi, ali je “ne podržava”.

– Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. To je dovođenje rata u Hrvatsku. Korektni smo, solidarni i to je to, rekao je.

Ako bi Ministarstvo obrane RH bilo suglasno s takvom idejom Milanović im unaprijed kaže:

– Ne idimo u to. Kao vrhovni zapovjednik (OS RH) to neću odobriti, poručio je.

Dodao je da na ratu u Ukrajini profitiraju mnogi, primjerice “politički paraderi”.

Kazao je da strani polaznici stalno dolaze u Hrvatsku na obuku, “ali obučavanje ratne žive sile za rat u trećoj državi je nešto o čemu treba dobro razmisliti”.

Kad je riječ o doniranju sredstava o tome odlučuje vlada i predsjednik podržava doniranje “tehničko-materijalnih sredstava samo ako ćemo dobiti zamjenska sredstva”.

– Lišavanje krvotoka hrvatske odbrane, to ne mogu dopustiti, jer hrvatska odbrana je na prvom mjestu, a onda dugo, dugo ništa, onda NATO, a ona sve treće.

Milanović je pohvalio hrabrost ukrajinske vojske, koja nije članica NATO-a, ali koju NATO i neke članice NATO-a podržavaju.

– Obučavaju, finansiraju, opskrbljuju. dakle NATO je faktor 100 posto uključen u rat u Ukrajini. To je činjenica.

Protiv toga neće govoriti ništa, ali ako to uključuje dalji hrvatski angažman protiv toga će biti, poručio je, prenosi Hina.

Prihvati notifikacije