Svijet

Mike Pence: Putin će napasti ovu zemlju

Bivši potpredsjednik Mike Pence pozvao je u četvrtak zastupnike u Zastupničkom domu da pomognu u daljnjem osiguranju financijske podrške za Ukrajinu, predviđajući da će ruski predsjednik Vladimir Putin napasti članicu NATO saveza u slučaju da Rusija pobijedi u ratu s Kijevom.

FOTO: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
FOTO: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

“Ne sumnjam u to nakon što sam upoznao Vladimira Putina da ako bi mu se dozvolilo da pobijedi Ukrajinu, neće mu dugo trebati da pređe granicu NATO saveznice gdje bi naši muškarci i žene u uniformama bili prisiljeni boriti se”, rekao je Pence u četvrtak u intervjuu za CNN-ovog Jakea Tappera.

The Hill prenosi da je Pence rekao da bi to prisililo američke trupe u sukob prema Članu 5, principu koji kaže da se bilo koji napad na NATO člana u Europi ili Severnoj Americi ‘smatra napadom na sve njih‘.

Zastupnički dom suočava se s rastućim pritiskom da odobri daljnje financiranje za Ukrajinu dok podjele među zakonodavcima usporavaju pomoć ovoj zemlji pogođenoj ratom.

Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson  pokušava iznijeti niz zakona o vanjskoj pomoći koji bi uključivali financiranje za Ukrajinu, Izrael, saveznike u Indo-Pacifiku i druge nacionalne sigurnosne prioritete. Očekuje se glasanje o odvojenim dijelovima paketa do ovog vikenda.

Neki članovi desne strane Zastupničkog doma već su izrazili protivljenje zakonima, tvrdeći da bi sredstva trebala biti dodijeljena za odredbe o sigurnosti na južnoj granici SAD-a.

“Rekao bih svojim kolegama na Capitol Hillu, svojim starim prijateljima, da je sada trenutak kada se Sjedinjene Države moraju postaviti pravilno, moramo prepoznati da smo vođa slobodnog svijeta“, rekao je Pence u četvrtak.

“I trebamo ući u ovaj trenutak, poslati glasnu poruku, ne samo Rusiji i Vladimiru Putinu…nego i obnoviti našu podršku našem dragom savezniku Izraelupodržati Tajvan i također poslati vrlo jasnu poruku mullahima u Teheranu i iskreno, predsjedniku Xi Jinpingu u Pekingu da će Amerika odlučno stati na stranu slobode“, nastavio je.

Pence je pohvalio Johnsonovo zalaganje za vanjsku pomoć čak i usred prijetnje smjenom od nekih desničarskih članova njegove konferencije.

“I mislim da će američki narod ovdje svjedočiti ničem manjem od moralne hrabrosti. Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson odlučio je učiniti ono što smatra ispravnim i povjeriti američkom narodu ishod u ovom trenutku. I za to ga pohvaljujem“, rekao je.

Pence, koji je u vrijeme sastanka bio kandidat Republikanske stranke za predsjednika, sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskim prošlog juna tijekom iznenadnog posjeta toj istočnoeuropskoj zemlji. Ponovno je izrazio podršku Ukrajini suprotno od svog bivšeg šefa i predviđenog kandidata Republikanske stranke za predsjednika 2024. godine, bivšeg predsjednika Trumpa, koji tvrdi da bi okončao rat u Ukrajini u roku od 24 sata ako bi bio izabran za predsjednika.