Svijet

Putin ponovo prijeti: NATO se igra vatrom. Imajte na umu, države su vam male i gusto naseljene

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je ponovno doveo u pitanje legitimitet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekavši da će priznati samo ovlasti parlamenta te zemlje u Kijevu.

FOTO: PNCGUAM.COM
FOTO: PNCGUAM.COM

Putin je rekao da, prema ukrajinskom ustavu, izvanredno stanje nalaže da se proširuju ovlasti Vrhovne Rade, ali ne i predsjednika. Ukrajinski odvjetnici kažu da je proširenje ovlasti predsjednika Volodimira Zelenskog pokriveno drugim zakonima.

Pročitajte još

Zapadni saveznici Ukrajine nastavljaju priznavati Zelenskog kao legitimnog predsjednika zemlje.

Bez uvođenja izvanrednog stanja, njegov prvi mandat završio bi 20. maja, ali zbog sveobuhvatne ruske invazije i ruske okupacije velikih dijelova zemlje Ukrajina ne planira nove izbore. Posljednjih tjedana rusko vodstvo pokušava dovesti u pitanje legitimitet Zelenskog ukazujući na navodno kontradiktorne zakone u Ukrajini.

Putin, koji je najnovije komentare dao jučer u Taškentu na kraju svog državnog posjeta Uzbekistanu, posljednjih se dana fokusira na to pitanje. Tijekom nedavnog posjeta Pekingu rekao je da je potrebno stručno mišljenje kako bi se razjasnilo je li Zelenski još uvijek zakonito na dužnosti. Zatim je tijekom putovanja u Bjelorusiju inzistirao na tome da ukrajinski predsjednik više nije legitiman.

Putinove izjave smatraju se pokušajem potkopavanja kredibiliteta ukrajinskog čelnika u inozemstvu uoči mirovnog summita u Švicarskoj 15. i 16. juna.

“Predstavnici manjih NATO zemalja trebaju biti svjesni čime se igraju”

Osvrnuo se i na nastojanja nekih zemalja da Ukrajini dopuste korištenje projektila za udare na Rusiju, prenosi Index.

“Predstavnici NATO zemalja, posebno u Europi, posebno u malim zemljama, moraju biti svjesni da se igraju s vatrom. Moraju imati na umu da su njihove države uglavnom male i vrlo gusto naseljene. I to je faktor koji bi trebali imati na umu prije nego što govore o udaru duboko u ruski teritorij”, rekao je Putin.

“Konstantna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica”, rekao je Putin u Taškentu. “Ako se te ozbiljne posljedice ostvare u Europi, kako će se ponašati Sjedinjene Države, uzevši u obzir naš paritet u nuklearnom naoružanju?”.

“Teško je reći – žele li oni globalni sukob?”, nastavio je Putin. Za ukrajinske napade s oružjem velikog dometa kazao je da zahtijevaju zapadnu obavještajnu i vojnu pomoć te satelite, što znači da zapad mora biti izravno uključen.

Zelenski: Putin sam nije legitimno na vlasti jer je promijenio ustav kako bi ostao na dužnosti

Neki ukrajinski protivnici Zelenskog također su doveli u pitanje legitimnost njegova ostanka na vlasti. Zelenski je odgovorio optuživši Putina da sam nije legitimno na vlasti jer je dao promijeniti ustav prije tri godine kako bi ostao na dužnosti.

Kijev je pozvao Zapad da više ne priznaje Putina nakon ruskih predsjedničkih izbora u ožujku, koji su ostali u sjeni optužbi za manipulaciju.