Život

Meteorolog ukazuje: “Stiže superćelijska oluja s velikim gradom, čak i tornado”

Nakon nekoliko dana bez oluja, meteorolozi za sljedeću sedmicu predviđaju novo pogoršanje vremena.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Slovenski meteorolog Marko Korošec objavio je upozorenje za vrijeme koje nas očekuje iduća tri dana.

“Posljednje dvije sedmice pokazale su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Europi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Od ponedjeljka do srijede prognozira se značajnije vrijeme, uključujući vrlo veliku tuču, dok još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju”, piše Korošec za severe-weather.eu.

“Vremenski modeli već nagovještavaju još jedan frontalni sistem koji će se pojaviti u središnjoj Europi u ponedjeljak. Od ponedjeljka do srijede u središnjoj Europi s alpskim područjima, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do golemom tučom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi”, prognozira Severe weather.

Pročitajte još

U nedjelju i ponedjeljak predviđa se brz porast temperature, no taj toplinski val bit će kratak, a temperature će dosegnuti 35 stepeni ili više diljem sjeverne Italije i Balkana.

Prosječna temperatura bit će viša oko 10 do 12 stepeni Celzijevih, dok će dnevna temperatura prelaziti u ekstreme.

“Za južnu Italiju i južni Balkan ponedjeljak će donijeti izrazito visoke temperature. Srbiji Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj predviđaju se maksimalne dnevne temperature koje će se kretati od 40 do 46 stepeni”, napisao je meteorolog.

Snažni vjetrovi dodatno će zaprijetiti šumskim požarima u Grčkoj i drugim dijelovima južnog Balkana, prema Korošecu. Visoka vlažnost i temperatura rosišta stvarat će visoku nestabilnost uz pomoć vlage iz Ligurijskog zaljeva i temperature Jadranskog mora.

Frontalni sistem će se u utorak pomaknuti prema istoku, a posljedica toga će biti dodatno loše vrijeme i izbijanje intenzivnih grmljavinskih oluja.

“Dakle, slično evoluciji u ponedjeljak, dugotrajne superćelijske oluje s golemim gradom, razornim vjetrovima i tornadima bit će moguće diljem Balkanskog poluotoka i duž regije istočnog Jadrana”, zaključio je Korošec.

Prihvati notifikacije