Život

Toplotni val zahvatio Balkan: Naredne sedmice će biti još toplije

Kako je u nekim evropskim zemljama kod nas je još i podnošljivo. Valja se što prije adaptirati na klimatske promjene i uraditi što je do nas.

FOTO: EPA-EFE/VASSIL DONEV
FOTO: EPA-EFE/VASSIL DONEV
Ilustracija

Nakon obilnih padavina u vrijeme kad su nam najmanje potrebne, sunce je dočekalo svojih, definitivno više od pet minuta. Drugi toplotni zahvatio je Balkan, pa tako nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. No, građani su ga, čini se, spremno dočekali. Barem, neki od njih.

Barem jedan dio populacije. Jer, onoj drugoj, na primjer, radnicima na građevini, ovi savjeti ne pomažu mnogo. S tim u vezi, resorno ministarstvo apeluje na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u periodu od 12.00 do 17.00 sati.

Posebno, ako se uzme u obzir, da nas već naredne sedmice očekuju temperature koje će dostići 40 stepeni.

Pročitajte još

“Iako su temperature bile dosta visoke, te rizične, za gotovo čitavu populaciju naše zemlje, nisu one ni nlizu rekordima koje smo mjerili u našoj prošlosti. Ponovno nam slijedi period s visokim temperaturama koje će na jugu, ali i krajnjem sjeveru, dostizati i do 38 stepeni”. kazao je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ.

Još smo daleko od najavljenih 48 stepeni u Italiji, ali, i za ovih 10 manje možemo zahvaliti klimatskim promjenama. Prosječne globalne temperature narednih godina, mogle bi da budu rekordno povećane, upozorava struka.

“Svi mogući programski softveri su pokazali da će na području Balkana biti česte pojave suše, ili kiše. A zašto? Postoji jedan problem jer su se promijenili bariški centri”, naveo je Martin Tais, stručnjak za klimatske promjene.

Prihvati notifikacije