Politika

Mehmedović vrši pritisak na Schmidta, traži da tuži Srbiju

Nakon presude Stanišiću i Simatoviću, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Šemsudin Mehmedović, iznio je svoje mišljenje o daljim koracima koje treba poduzeti.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Mehmedović smatra da visoki predstavnik Christian Schmidt treba podnijeti tužbu protiv Srbije i Hrvatske za agresiju i tražiti ratnu odštetu.

Mehmedović ističe da je presuda Stanišiću i Simatoviću, koju je izrekao Međunarodni rezidualni mehanizam, pokazala da se u Bosni i Hercegovini nije vodio građanski rat, već međunarodni sukob.

Pročitajte još

Izjavu glavnog tužitelja Brammertza, koji je naglasio ulogu političkih rukovodstava susjednih zemalja u sukobu, Mehmedović vidi kao povod za daljnje akcije.

Ovaj političar smatra da tretman Srbije i Hrvatske u kontekstu BiH u međunarodnoj politici nije održiv. Prema njegovim riječima, te dvije države moraju javno se odreći agresorskih politika prema Bosni i Hercegovini te platiti ratnu odštetu. Međutim, Mehmedović naglašava da trenutno ne postoji mehanizam koji bi osigurao odgovornost susjednih zemalja za agresiju.

Pročitajte još

Stoga, prema njegovim riječima, međunarodna zajednica, konkretno Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, mora podići tužbe protiv Srbije i Hrvatske za agresiju i zahtijevati ratnu odštetu u ime Bosne i Hercegovine.

Mehmedović smatra da je obaveza Ureda Visokog predstavnika (OHR) tužiti te dvije države kako bi se osigurala pravda.

“Dakle, to mora uraditi OHR – tužiti Srbiju i Hrvatsku za agresiju i tražiti ratnu odštetu.Ako ne dođe do traženja ratne odštete, onda je UN i ključni faktori od ovog suda i mehanizma napravio model koji neće spriječavati već podsticati agresije i međunaordne sukob širom svijeta”, poručio je Mehmedović.

Prihvati notifikacije