Region

Masovne zaraze maturanata nakon povratka iz Španije: "200 klinaca u avionu, niko zdrav!"

Roditelji maturanata iz Zagreba, Istre, Splita i Osijeka već danima se masovno žale po društvenim mrežama kako se velik broj učenika vratio bolestan s maturalnog putovanja u Španiji.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Većinom su prijavljivali simptome poput temperature, kašlja, proljeva i povraćanja, a neki su na kućnom testu bili pozitivni na Covid. Pojedini razredi su zbog bolesti školsku godinu započeli s manje od polovine učenika u školskim klupama. Prvi dan nastave bio je u srijedu, a učenici su se s maturalca vratili u utorak.

Nastavi je taj dan prisustvovalo svega 6-7 učenika iako ih je inače u razredu oko 25. Dosta djece, ali i neki učitelji, vratili su se prehlađeni i s koronavirusom, rekao je roditelj gimnazijalca.

Sin mu je prepričao kako su u istu diskoteku izlazili maturanti sva tri hrvatska grada. Kako saznaje Jutarnji.hr, družili su se u podrumskom klubu na obali španskog grada Calella. Dio djece razbolio se već na maturalcu, a ostatak je bolovao kad su se vratili kući.

Nikola Dmitrović, direktor zagrebačkog MIOC-a potvrdio je informaciju.

Tačno je, ove godine primijetili smo osjetno povećanje broja učenika koji nakon povratka s maturalnog putovanja u Španiji nisu prve sedmice došli na nastavu. Posebno u dva razredna odjeljenja, a i neki profesori koji su bili s njima prijavili su da su bolesni, kaže Dmitrović i dodaje kako se svake godine nakon maturalnih putovanja krajem avgusta određeni dio učenika razboli, ali nikad kao ove godine.

Većinom je riječ o koroni, ali i različitim virozama, a do kraja prve sedmice većina ih se vratila u školske klupe, zaključuje Dmitrović.

Putovanja o kojima je riječ organizirana su tako da se u Španiju putuje brodom, a vraća avionom, a jedan od izleta uključuje i posjetu Barceloni.

Iako su nam roditelji javili kako je slično bilo i u II. gimnaziji u Zagrebu, dodajući da ih se na nastavi pojavilo tek nekoliko, direktor te škole, Drago Bagić pak tvrdi kako broj izostanaka nije bio veći nego prethodnih godina.

– Dio učenika nije došao, ali nismo primijetili povećanje u odnosu na prethodne sezone, kaže.

Direktor zagrebačke Športske gimnazije, Stipe Perišić, kaže da je upoznat sa situacijom u drugim školama, no kod njih je situacija pod kontrolom.

Otac maturantice napisao je pak kako je njegova kćerka završila u bolnici u Barceloni gdje je primila antibiotik iako su utvrdili da nema streptokok ni koronavirus.

Troškove liječenja pokrili su Europskom zdravstvenom iskaznicom, a agencija i roditelji pobrinuli su se za smještaj djevojke do povratka kući.

– Od 200 klinaca koji su izašli iz aviona ni jedan nije bio zdrav, cijeli razred je ostao doma jer ih je polovica imala virozu, a druga polovica koronu, u komentaru je napisao otac.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kažu da roditelji nisu prijavili bolesti kod djece te da nemaju saznanja o masovnim zarazama.

– Niti školskoj medicini niti epidemiologiji nitko nije ništa javio – kazao je direktor Štampara, Branko Kolarić.