Kultura

Film "Ekskurzija" najbolji na Bihać Avantura Film Festivalu

Na ovogodišnjem izdanju "Bihać Avantura Film Festivala" prikazano je više od 20 filmskih ostvarenja iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, a peto festivalsko izdanje zatvoreno je dodjelom nagrada i priznanja.

FOTO: FENA/MUHAMED SADIKOVIĆ
FOTO: FENA/MUHAMED SADIKOVIĆ

Glavnu nagradu “Unska sirena” dobio je film “Ekskurzija” rediteljice Une Gunjak, dok su najbolji dokumentarni filmovi “Petrinja 12:19 PM” Branka Schmidta i “Kvale” Bojana Filipovića.

“Prvi put sam u Bihaću, lijepom gradu sa dobrim ljudima i jedinstvenom rijekom, pa mi je zato ova nagrada i posebno draga. S druge strane, drago mi je i zbog ljudi u Petrinji, koji još uvijek žive u neljudskim uvjetima. Siguran sam da će ovo naići i na sjajnu reakciju u Petrinji”, izjavio je hrvatski reditelj Schmidt.

Organizatori su sa zadovoljstvom konstatovali da je ovo do sada najuspješnije festivalsko izdanje. Ove godine smo zbilja imali kvalitetan program. U kategoriji igranih filmova – šest sjajnih ostvarenja, koji su u Bihaću i našem petom festivalskom izdanju prikazani odmah nakon svjetske projekcije na Sarajevo Film Festivalu i na Pula film festivalu. Imali smo izvanrednu dokumentarnu sekciju kao i self – made, te turistički program. Ono što smo postavili sebi za cilj je da imamo filmske radnike kao goste, ljude koji će doći u Bihać da im pokažemo sve ono što Bihać okružuje. Napravili smo nezaboravnu filmsku regatu i svi su bili oduševljeni – naveo je direktor Festivala Mirsad Ćatić.

Nagradu za najbolji igrani film dobio je bh. film “Umri prije smrti” Ahmeda Imamovića. Najbolji self-made film je “X-man” Seada Vegare, dok je najbolji kratki film “Očevina” Stefana Tomića. Film “Via Dinarica” dobio je nagradu za najbolji turistički film, autora Zehrudina Isakovića.

Većina projekcija imala je zavidnu posjetu, što je potvrda da publika prepoznaje napredak festivala u apsolutno svakom segmentu i sve ono što on sada predstavlja za grad Bihać i Unsko-sanski kanton.

Prihvati notifikacije