Zapravo ima i mnogo zdravstvenih blagodati. Maslinov “sok” sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u borbi protiv upalnih bolesti, smanjenju kolesterola, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od dijabetesa tipa II. Uz protuupalna svojstva, sadrži i vitamin E, što znači da ga možeš upotrijebiti za masiranje tjemena i tako potaknuti rast kose.
Osim zdravstvenih blagodati, sadrži i gomilu aroma, slično kao infuzirana ulja. Budući da je sok samo mješavina octa, vode i soli, možeš ga koristiti na približno isti način kao što bi koristila obični ocat ili ulje za začinjavanje jela.Ukratko, slobodno počni dodavati sok od masline u svoju svakodnevnu prehranu!
Kako koristiti sok od masline? Sok od masline ima slani, kiseli i slastan okus okus, pa čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možeš začiniti svinjske kotlete, marinirati odreske i napraviti preljeve za salate. Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu, te kao zamjena za bujone kako bi jelima dodala sličnu aromu okusa. U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobro mjesto za traženje inspiracije za primjenu ove tekućine – pomisli na humus, kruh od maslina i umake na bazi jogurta.
Sok od masline ima slani, kiseli i slastan okus okus, pa čini izvrsnu marinadu za meso. Pomoću njega možeš začiniti svinjske kotlete, marinirati odreske i napraviti preljeve za salate. Može se koristiti umjesto vode u umacima za pizzu i tjesteninu, te kao zamjena za bujone kako bi jelima dodala sličnu aromu okusa. U mediteranskoj kuhinji često se koriste masline pa je ona dobro mjesto za traženje inspiracije za primjenu ove tekućine – pomisli na humus, kruh od maslina i umake na bazi jogurta.
Još jedan razlog zašto bi svakako trebala sačuvati sok od maslina jest pripema martinija. Preporučamo pripremu ovog koktela dodavanjem 15 ml soka maslina, 30 ml gina ili votke i 15 ml vermuta. Ako želiš bezalkoholni martini sa okusom maslina, upotrijebi sok od maslina s gaziranom vodom za paleo faux martini. Ako želiš sačuvati ovu tekućinu nakon što su masline pojedene, prebaci ga iz staklenke u hermetički zatvorenu posudu i drži do tjedan dana u hladnjaku ili dva mjeseca u zamrzivaču.