Politika

Mašić: "Očito smo u situaciji da riječ ne vrijedi..."

Damir Mašić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, govorio je na TVSA.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Aktuelno je pitanje da li su narušeni SDP-ovi odnosi sa Strankom za BiH i NES-om. Damir Mašić je rekao da nije.

Damir Mašić: Bio je čvrst dogovor

“Iskreno da vam kažem – nisu. Kako je bio čvrst dogovor sa ZNG-om i Marjanovićem u vezi izbora delegata, nažalost, takve vrste dogovora nije bilo sa SBiH-om i NES-om.

Oni su naravno gledali svoj stranački interes prilikom izbora tih kandidata. Tako da ne možemo primijeniti isti mehanizam. Nije došlo do kršenja nečega što nije bilo dogovoreno“, naglasio je Mašić.

Dodao je da je bio jasan dogovor sa liderom pokreta Za nove generacija Damirom Marjanovićem da će ovaj pokret glasati za predstavnika SDP-a u izboru za Dom naroda BiH.

No, nakon glasanja u Domu naroda Federacije BiH za delegate u državnom Domu naroda SDP nije dobio nijednog delegata.

“Očito smo u situaciji da riječ ne vrijedi. Ne cijeni se kao što je to možda nekad bilo, kada je sistem vrijednosti bilo balansiraniji. Danas očigledno imamo poremećen sistem vrijednosti”, rekao je Mašić.

Naglasio je da se danas čuo sa svim šefovima klubova parlamentarne većina u Federaciji BiH. Kaže da u njihovim odnosima apsolutno ne postoje nikakvi problemi.

Nikšić jedini kandidat

Ističe da je razumljivo razočarenje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića. Mašić tvrdi da Nikšićev ljudski odnos prema pojednicima nije uzvraćen jednakom mjerom.

Međutim, naglašava da to ne može utjecati na Nikšićev status kandidata za federalnog premijera…

“Što se tiče predsjednika Nikšića, on je definitivno jedini kandidat za predsjednika Vlade Federacije BiH. Ne samo SDP-a nego i cijele koalicije”, kaže Mašić.

Rekao je da će, ako SDA-ov Refik Lendo bude izabran za potpredsjednika FBiH, a ne bude htio poštovati parlamentarnu većinu (kad je u pitanju prijedlog za mandatara Vlade FBiH), ispasti da je Christian Schmidt nedavnim izmjenama jedino pomogao da se “SDA pozicionira u blokadama i ne daju da se bez njih formira vlast u FBiH”.

“Svugdje u svijetu je stvar političke prakse da onaj ko je zakomplikovao problem, da ga on i riješi, a to je visoki predstavnik. Jer ako ne riješi, onda opravdano možemo sumnjati da je ovo sve uradio da bi SDA zadržao u vlasti.

Kako drugačije tretirati ono što je uradio? Bojim se da on još uvijek nije dao odgovore javnosti koje je morao dati”, kaže Mašić.

Najavio je da će iduće sedmice imati prikupljenje potpise većine i vidjeti ko ne želi implementirati demokratiju i demokratske standarde u BiH.

Podsjetimo, kandidati za pozicije predsjednika i potpredsjednika FBiH su Lidija Bradara (FBiH), Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP BiH).

Ukoliko se troje izabranih kandidata ne može dogovoriti ko će biti predsjednik FBiH onda to radi Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

No, prema ranijem dogovoru stranaka većinske koalicije predsjednica FBiH trebala bi biti Lidija Bradara. Potpredsjednici bi bili Lendo i Stojanović.

Prihvati notifikacije