Politika

Marina Pendeš: Plate i otpremnine zaposlenima u institucijama BiH previsoke

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine imaju relativno visoke plate, a otpremnine su previsoke, izjavila je za BHRT Marina Pendeš, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

FOTO: PRINSTCREEN VIDEO BHRT
FOTO: PRINSTCREEN VIDEO BHRT

“Treba pomoći ljudima koji nemaju tolike plate, da im se povećaju kako ne bi osjetili posljedice inflacije”, smatra Pendeš.

Komentarisala je za BHRT Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, istakavši da je potrebno izmjeniti zakon, odnosno razdvojiti ga kako bi se ograničnila povećanja za visoke funkcionere, dok bi državnim službenicima i namještenicima plata bila povećana.

Na pitanje da li bi se odrekla dijela plate ukoliko dođe do povećanja, Pendeš je navela da se svaki mjesec odriče jednog dijela, u korist nekoga kome je potrebno.

Govorila je i o tome zašto su usaglašeni tekstovi Zakona o dopunama Zakona o PDV-u i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH skinuti s dnevnog reda današnje sjednice Parlamenta, istakavši kako je potrebno da aktuelni saziv Savjeta ministara BiH ima 100 dana da napravi analizu i ponovo odluči.

“Većina kantona je usvojila budžete, ostao je samo državni i sigurna sam da će sutra biti usvojen na sjednici Parlamenta. Jako je bitno da znamo koliko je novca prikupljeno. Ukoliko usvojite neki zakon, ako se radi o 600 miliona manje prihoda, šta to znači za raspodjelu ka nižim nivoima vlasti”, navela je Pendeš.

Prema njenim riječima, nema smisla da se usvoji nešto čemu je rok važenja bio do kraja prošle godine.

“Zato smo smatrali da je potrebno da se vrati Vijeću ministara i da ponovo odluče”, istakla je.

Povećati plate i modernizovati OS BiH

Pohvalila je odluku Vijeća ministara BiH o usvajanju Nacrta budžeta BiH.

“Ovaj budžet sa aspekta investicija, ulaganja i modernizacije određenih institucija, trebalo bi da bude veći, ali sam zadovoljna. Usvajanje državnog budžeta je veliki korak naprijed za BiH”, navela je Pendeš.

Pendeš smatra da se nije posvetilo dovoljno pažnje NATO putu BiH, kao ni modernizaciji i poboljšanju položaja pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Stanje u OS BiH nije baš dobro. Potrebna su veća budžetska sredstva. Osnovni motiv je uvijek plata, na stranu što postoji odgovarnost prema domovini, bitno je povećanje osnovice kojim će pripadnicima OS BiH biti povećana plata”, poručila je Pendeš.

Pendeš je komentarisala i neusvajanje Izvještaja o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2021. godinu i finansijskog plana BHRT-a za 2022. godinu sa pratećim mjerama i efektima tih mjera, kao ni izvještaja o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programskim planovima za 2022. godinu.

“BHRT-u se treba posvetiti veća pažnja zbog dugovanja. Mi smo bili suzdržani jer se odlučivalo za 2021. godinu. Rukovodstvo BHRT-a mora da radi brže, da se razgovara, da se informacije proslijede svima”, navela je.

Istakla je da je neophodno sanirati dugovanja, te pronaći rješenje za stalni izvor finansiranja.

Nikome nije u interesu da blokira Vladu FBiH

Osvrnula se na formiranje Vlade Federacije BiH, istakavši kako je uvjerena da će predsjednica FBiH Lidija Bradara sutra imati kompletnu listu ministara.Komentarisala je i medijske natpise o navodnom novom nametanju izmjena Ustava FBiH, rekavši kako ne vjeruje da je nekome u interesu da blokira formiranje Vlade.

Govorila je i o položaju Hrvata povratnika u Republiku Srpsku, verbalnim napadima na biskupa Komaricu, nedavnom napadu na povratnike u Višegradu, te tenzijama u BiH.

Poručila je da će tenzije prestati i suživot moći biti moguć – onda kada svako bude radio svoj posao.