BiH

Magazinović s predstavnicima Svjetske banke o pitanju pravedne energetske tranzicije

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Zelenog kluba Saša Magazinović primio je u posjetu predstavnike Svjetske banke - višu specijalisticu iz oblasti rudarstva Rachel Perks i višeg specijalistu iz oblasti energije Dženana Malovića, s kojima je razgovarao o pravednoj tranziciji u regijama uglja u Bosni i Hercegovini.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predstavnica Svjetske banke Rachel Perks potvrdila je da Svjetska banka ostaje posvećena pružanju podrške Bosni i Hercegovini u ispunjenju ciljeva dekarbonizacije, u skladu s međunarodnim obavezama BiH, te da će proces koji je započet pripremom Mape puta za pravednu tranziciju u regijama uglja u BiH biti nastavljen kroz buduće aktivnosti Svjetske banke.

Magazinović je istaknuo da energetska tranzicija može biti velika prilika za BiH ukoliko se pravovremeno i strateški pristupi ovom procesu, ali i veliki problem ukoliko se ne počne na vrijeme i ukoliko donosioci odluka nastave s ignoriranjem obaveza BiH, prenosi BHRT.

Naglasio je da preuzeta obaveza dekarbonizacije do 2050. godine ne može biti ispunjena opredjeljenjima, strategijama i lijepim riječima, nego isključivo konkretnim aktivnostima koje će pratiti politička saglasnost svih ključnih aktera.

Kao dobar primjer saradnje u ovoj oblasti naveo je Zeleni klub, koji okuplja donosioce odluka iz različitih političkih opcija sa zajedničkom željom i sviješću da, u saradnji s institucijama, čine konkretne korake u procesu energetske tranzicije.

Magazinović je naglasio da kada govorimo o energetskoj tranziciji, ne govorimo samo o zaštiti planete, nego i o ekonomiji, novim radnim mjestima, ali i zdravlju ljudi.

Poslanik Magazinović je naglasio spremnost za saradnju sa Svjetskom bankom i u narednom periodu, te je naredni susret dogovoren za april, kada će biti održan Energetski samit – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Prihvati notifikacije