Svijet

Zemljotresi u Siriji prouzročili štetu od 5,1 milijardi dolara, prema procjeni Svjetske banke

Smrtonosni zemljotresi koji su prošlog mjeseca pogodili Tursku i Siriju prouzročili su oko 5,1 milijardi dolara direktne fizičke štete u Siriji, objavila je u petak Svjetska banka, dodajući da je to dodatno razorilo zemlju koja je već dosta uništena u građanskom ratu, prenosi Reuters.

FOTO: ANADOLIJA / İZZETTIN KASIM
FOTO: ANADOLIJA / İZZETTIN KASIM

Trenutna šteta na oštećenim i uništenim zgradama i infrastrukturi procjenjuje se na oko 10 posto sirijskog bruto domaćeg proizvoda, navodi banka u saopćenju nakon što je objavila, kako je opisala, široku, ali preliminarnu procjenu štete.

Oštećene zgrade uključuju lokalitete kulturnog naslijeđa u historijskim područjima Sirije, navodi se.

Katastrofa će uzrokovati pad ekonomske aktivnosti što će dodatno uticati na izglede za ekonomski rast Sirije, rekao je Jean-Christophe Carret, direktor Svjetske banke za Bliski istok.

Zemljotresi od 6. februara pogodili su dio sjeverozapadne Sirije, regiju podijeljenu 11-godišnjim ratom, uključujući teritoriju koju drže pobunjenici na turskoj granici i vladina područja pod kontrolom predsjednika Bashara al-Assada.

Pokrajina Alep, koja je bila glavna linija fronta u ratu, pretrpjela je oko 45 posto ukupne štete od zemljotresa, saopćila je Svjetska banka.

Otprilike 37 posto štete je u provinciji Idlib, a 11 posto u priobalnoj provinciji Latakija, dodala je ova međunarodna finansijska institucija.

Odražavajući stepen neizvjesnosti oko preliminarnih procjena, same procjene ukupne direktne štete kreću se između 2,7 i 7,9 milijardi dolara, saopćila je banka.

Njena procjena ne pokriva šire ekonomske uticaje i gubitke za sirijsku ekonomiju, navodi se.

Banka je u izvještaju od 27. februara navela da su zemljotresi izazvali direktnu fizičku štetu od 34,2 milijarde dolara u Turskoj, gdje je najmanje 45.000 ljudi umrlo u zemljotresima. Broj mrtvih u Siriji je preko 5.900, navode vlasti.

Prihvati notifikacije