Prženice su najbolji doručak na kojem smo svi odrasli, a evo kako ih Mađari prave. Dodaju jedan sastojak koji obara sa nogu.
Sastojci za 5 osoba
– 20 kriški starog hljeba
– 10 kriški topivog sira
– 300 g izrendanog topivog sira
– 300 ml mlijeka
– 100 g brašna
– 4 jaja
– ulje za prženje
U dublju posudu sipati mlijeko. U drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir. Kriške jako kratko umočiti u mlijeko, odmah ih izvaditi i između dlanova i iscijediti.
Na jednu krišku staviti komad sira, pa preklopiti.
Spremljene sendviče prvo uvaljati u brašno, pa u jaje. Zatim spustiti u tanjir sa sirom, pa odozgo rasporediti malo sira.
U tiganju dobro zagrijati ulje, pa pržiti kriške s jedne i s druge strane dok ne dobiju lijepu, rumenu koricu.
Gotove prženice vaditi na papirni ubrus, kako bi se ocijedile od viška masnoće, prenosi Stvar ukusa.