Magazin

Mađari u pitu sa jabukama uvijek dodaju 1 tajni sastojak, zato im nikad ne bude gnjecava

Pita sa jabukama je poslastica koju svi volimo. Kombinacija prhkog tijesta i slatkog fila od jabuka i cimeta pravi je raj za sva čula.

FOTO: UNSPLASH.COM/DILJA96
FOTO: UNSPLASH.COM/DILJA96

Pronašli smo jedan trik koju primenjuju Mađari kada prave pitu s jabukama.

Sastojak koji pitu čini vazdušastom

Mađarska pita od jabuka u osnovi je slična onoj kakvu mi pravimo. Ali je oni pripremaju na malo drugačiji način.

Njihov nadev je bogatiji jer u njihovu pitu ide gotovo duplo više fila nego u našu, ali dodaju još jedan sastojak koji mi ne dodajemo. Prije nego što na tijesto stave nadjev od jabuka, tijesto pospu prezlama, koje pokupe višak soka od jabuka i tako sprječavaju da se tijesto razvodnji i postane gnjecavo.

Tijesto pite ostane prhko i vazdušasto.

Kako Mađari prave pitu s jabukama

Prvo se zamijesi tijesto i podijeli na dva dijela. Tijesto stave u plastičnu foliju i ostave u frižideru pola sata do sat vremena.

Kada naprave prvu koru i stave u pleh, pospu je polovinom pripremljenih prezli. Zatim rasporede fil od jabuka i preko njega pospu ostatak prezli. Potom stave drugi koru, izbockaju viljuškom i premažu umućenim žumancima.