Pronašli smo jedan trik koju primenjuju Mađari kada prave pitu s jabukama.
Sastojak koji pitu čini vazdušastom
Mađarska pita od jabuka u osnovi je slična onoj kakvu mi pravimo. Ali je oni pripremaju na malo drugačiji način.
Njihov nadev je bogatiji jer u njihovu pitu ide gotovo duplo više fila nego u našu, ali dodaju još jedan sastojak koji mi ne dodajemo. Prije nego što na tijesto stave nadjev od jabuka, tijesto pospu prezlama, koje pokupe višak soka od jabuka i tako sprječavaju da se tijesto razvodnji i postane gnjecavo.
Tijesto pite ostane prhko i vazdušasto.
Kako Mađari prave pitu s jabukama
Prvo se zamijesi tijesto i podijeli na dva dijela. Tijesto stave u plastičnu foliju i ostave u frižideru pola sata do sat vremena.
Kada naprave prvu koru i stave u pleh, pospu je polovinom pripremljenih prezli. Zatim rasporede fil od jabuka i preko njega pospu ostatak prezli. Potom stave drugi koru, izbockaju viljuškom i premažu umućenim žumancima.