Svijet

Lokalni mediji: Netanyahu odbacio dogovor o oslobađanju zarobljenika u Gazi

Izraelska vlada pripremila je prijedlog za pokretanje novih pregovora s palestinskom grupom Hamas za oslobađanje izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze, ali je premijer Benjamin Netanyahu odbio tu ponudu, javljaju lokalni mediji.

FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN
FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski Channel 13 javio je da su neimenovani izraelski ministri iznijeli opći okvir sporazuma posljednjih dana koji ima za cilj osiguranje oslobađanja izraelskih zarobljenika koje drži Hamas.

Očekivalo se da će se pregovori nastaviti preko neimenovanog posrednika, ali je Netanyahu navodno odbio taj plan.

Odluka o odbijanju prijedloga, kako navodi kanal, donesena je bez koordinacije sa ministrima iz ratnog kabineta Bennyjem Gantzom i Gadijem Eisenkotom.

Channel 13 je također prenio izjave neimenovanih političkih zvaničnika koji tvrde da Netanyahu ometa napore za postizanje sporazuma za oslobađanje zarobljenika.

Što se tiče pregovora, Netanyahuov ured je naveo je da je uslov koji je tražio Hamas, a koji je premijer kategorički odbio, kraj rata.

Pročitajte još

Izrael tvrdi da Hamas drži 136 Izraelaca u Gazi od 7. oktobra, dok Hamas traži prekid vatre u Gazi i oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamjenu za puštanje izraelskih zarobljenika.

Prema posljednjim informacijama, najmanje 24.448 Palestinaca je ubijeno, a 61.504 povrijeđeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra.

Prema podacima UN-a, 85 posto stanovništva Gaze je već interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture oštećeno ili uništeno.