Magazin

Ljetno osvježenje: Suho voće kao vaš tajni saveznik

Kada ljetne vrućine postanu nepodnošljive, često tragamo za osvježavajućim poslasticama.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Dok nam na pamet padaju lagane salate, voćni smutiji ili sladoled, postoji još jedna zdrava opcija koja donosi snažan nutritivni udarac: suho voće.

Ne samo da je ukusno i zadovoljavajuće, već je i puno esencijalnih nutrijenata koji vas mogu održati u najboljoj formi tokom vrućih dana. Ipak, postoje stvari koje treba uzeti u obzir prije nego što se upustite u vrećicu suhih plodova.

Dr Ranga Santosh Kumar, konsultant opšte medicine i dijabetolog iz Yashoda bolnica u Hyderabadu, pomogao nam je da shvatimo kako uključiti suho voće u našu ljetnu ishranu, piše Indian Express.

Prednosti natapanja suhog voća

Dr Kumar naglašava prednosti natapanja suhog voća prije konzumacije:

Hidratacija: Natapanje olakšava probavu i apsorpciju, pomažući u hidrataciji tokom vrelih mjeseci.

Poboljšana apsorpcija nutrijenata: Voda u kojoj je voće natopljeno obogaćena je nutrijentima, čineći ih lakše dostupnim vašem tijelu.

Bolja probava: Natapanje razgrađuje složene spojeve, omogućavajući lakšu probavu, posebno korisno za osobe s probavnim problemima.

Nutritivna sila

Dr Kumar ističe neke od nutritivno bogatih suhih plodova koji su idealni za ljeto:

Bademi: Izvrsni za vegetarijance i vegane, bogati vitaminom E, magnezijumom, vlaknima i proteinima.

Pistacije: Prepune proteina, zdravih masti, vlakana i antioksidanasa koji se bore protiv upala.

Indijski Orasi: Bogati zdravim mastima, vlaknima, mineralima poput bakra i cinka, te antioksidansima koji jačaju imunitet.

Orasi: Izvor omega-3 masnih kiselina za zdravlje mozga, sa antioksidansima koji se bore protiv upala i štite srce.

Grožđice: Pružaju vlakna, kalijum i željezo, niske su kalorije i savršene za upravljanje težinom.

Hurme: Nude vlakna, kalijum i magnezijum, s visokim sadržajem antioksidanasa koji pomažu probavu.

Smokve: Ukusan izvor esencijalnih minerala i prava nutritivna bomba.

Umjerenost je ključ

Dok suho voće nudi mnoštvo koristi, dr Kumar upozorava na prekomjernu konzumaciju zbog:

Sadržaja Šećera: Šećer u suhom voću može doprinijeti kvarenju zuba, pa je umjerenost ključna.

Glikemijskog Indeksa: Većina suhog voća ima visok glikemijski indeks, što može izazvati nagle skokove šećera u krvi i padove energije. Dijabetičari trebaju biti posebno oprezni.

Dr Kumar ne preporučuje potpuno izbacivanje suhog voća iz prehrane. Kada se konzumira umjereno (20-30 grama dnevno), može biti nutritivna i zadovoljavajuća ljetna užina. Zapamtite, umjerenost je ključ za uživanje u koristima bez negativnih posljedica.

Dakle, sljedeći put kada posegnete za laganom ljetnom užinom, razmislite o šaci namočenog suhog voća! Može biti ukusan i zdrav način da ostanete osvježeni, hidrirani i puni energije tokom vrelih dana.