Mnogi su se vjerovatno pitali zašto se to dešava, a nakon što su saznali razlog ostali su užasnuti.
Na TikTok nalogu “SF Microscopy” podijeljen je video koji objašnjava šta se u stvari događa sa ovim tropskim voćem.
“To je zato što nas bodu 1.000 sićušnih iglica zvanih rafidi. Ovi kristali kalcijum oksalata probijaju rupe u ćelijskim membranama izazivajući iritaciju”, navodi se u videu.
Unutar komadića ananasa nalazi se pravi mikrokosmos, koji liči na male iglice koje se zabadaju u usta i izazivaju čudan, iritirajući osjećaj na jeziku onoga ko jede ananas.
“Ove iglice se nazivaju ‘raphides’ i sadrže nerastvorljive kristale, koji su napravljeni od kalcijum oksalata”, objašnjava Univerzitet McGill.
Prema teorijama o rafidima i njihovim odbrambenim mehanizmima, ananas uzvraća kad ga jedemo, a većina nas to nije znala, tako što se iglice ubadaju sluznicu usne šupljine “grabežljivaca” i izazivaju iritaciju.
Snimak je ubrzo postao viralan i sakupio preko 35 miliona pregleda. Jedan korisnik TikToka, toliko izbezumljen sazanjem, zakleo se da “nikada više neće jesti ananas”.
Drugi se upitao kakav je mazohista kad je iznova jeo voće puno iglica.
“Znaš da je voće dobro kada počne da uzvraća“, našalio se treći.
“Nisam znao da tropsko voće ima odbrambene mehanizme, vrlo zanimljivo”, bio je jedan od komentara na zanimljivi video.
@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ ♬ Sunshine – WIRA