Zdravlje

Ljekar upozorio ko treba izbjegavati jabuke, kruške, šljive i trešnje

Zdravstveni stručnjak podijelio je neugodne simptome povezane s alergijom, koji mogu uključivati ​​oticanje oko usta i nadutost

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Voće je generalno zdravo i svi bi ga trebali uvrstiti u svoju prehranu, no kod nekih izaziva neugodne simptome.

Nije neuobičajeno da ljudi imaju poteškoća s metaboliziranjem fruktoze – šećera koji se nalazi u voću, objašnjava dr. Donald Grant, ljekar opće prakse i viši klinički savjetnik u The Independent Pharmacy za The Mirror.

Pročitajte još

Kaže kako to može utjecati na ljude na brojne načine uključujući nadutost ili proljev, čak i alergijsku reakciju, piše Ordinacija.hr

Iako se reakcije na hranu razlikuju od osobe do osobe, nije neuobičajeno doživjeti reakciju na voće, uključujući jabuke. One su jedna od najčešćih namirnica koje mogu uzrokovati oralni alergijski sindrom (OAS) Ovdje hrana izaziva alergijsku reakciju imunološkog sustava zbog proteina voća koji su slični proteinima peludi, objašnjava dr. Grant.

Dodaje kako su kruške, jabuke, šljive i trešnje neki od glavnih uzroka OAS-a, sa simptomima koji uključuju oticanje oko usana, usta i jezika. Neki od najčešćih vrsta voća na koje ljudi imaju alergijske reakcije uključuju jagode, kivi i avokado. Kao i kod većine alergija, tijelo će reagirati osipom, a drugi simptomi ovog alergijskog odgovora su mučnina i anafilaksija.