Budite oprezni.
1. Nemojte cijediti limune u vruća jela: Visoka temperatura može uništiti vitamin C u limunima i promijeniti im okus, što može uzrokovati gorčinu. Limunov sok dodajte tek pred kraj kuhanja ili nakon što se jelo malo ohladi.
2. Ne ostavljajte limune u vodi predugo, posebno s korom: Ostavljanje limuna u vodi duže od nekoliko sati može isprazniti gorka ulja i pesticide iz kore u vodu, posebno ako limuni nisu organski. Koristite oguljene limune ili iscijedite sok i čuvajte ga u frižideru.
3. Nemojte nanositi limun na kožu prije izlaganja suncu: Limun može izazvati reakciju na UV zrake, što može dovesti do crvenila, prištića ili opekotina. Ako koristite limun na koži, učinite to uveče i temeljno isperite prije izlaska napolje.
4. Ne stavljajte limune u posude od aluminija ili neodgovarajućih metala: Zbog visoke kiselosti, limuni mogu reagirati s aluminijem, željezom ili bakrom, što može osloboditi štetne tvari u hranu. Koristite posude od stakla, keramike ili nehrđajućeg čelika.
5. Nemojte predugo ostavljati meso u marinadi od limuna: Limunska kiselina razgrađuje proteine, pa je odlična za omekšavanje mesa, ali predugo mariniranje može rezultirati kašastom, gumenom teksturom. Marinirajte meso do 2 sata, ovisno o vrsti mesa, prenosi Govorise.