Iako nisu potpuno beskorisni kada se počnu kvariti, budući da su njihova svojstva limunske kiseline fantastična sredstva za čišćenje doma, postoji način da se produži njihov rok trajanja. Toliko je jednostavno i traje samo nekoliko sekundi.
Naime, postoje razni načini za održavanje svježine limuna mjesec dana. Jedan od najučinkovitijih načina je jednostavno ih ohladiti, ali ih je potrebno čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili zatvorenoj plastičnoj vrećici u ladici za povrće.
Nekima će izgledati primamljivo da ih stave u posudu s drugim voćem, ali to može ubrzati proces zrenja. Kako voće sazrijeva, posebno banane i jabuke, ispuštaju plin etilen. On se širi što uzrokuje da se voće u posudi vrlo brzo pokvari. Kada se to dogodi, limun nije od velike koristi za konzumiranje ili čišćenje.
Ako nemate mjesta u frižideru, jednostavno narežite limun na kriške i zamotajte ih u vrećicu sa zatvaračem. Polovice limuna i kriške limuna možete čuvati u frižideru pet do sedam dana u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici sa zatvaračem. Kriške limuna možete zamotati i u plastičnu foliju kako biste spriječili isušivanje.
Ako mislite da bi vam limuni mogli propasti, stavite ih u zamrzivač, gdje mogu biti do četiri mjeseca. Prije toga, limune treba temeljito oprati i tapkati ručnikom dok se potpuno ne osuše. Zatim ih stavite u vrećicu prikladnu za zamrzavanje. Za odmrzavanje stavite ih na nekoliko minuta u posudu s vodom.
Isti postupak možete ponoviti s narezanim limunima, tako da ih narežete na manje komadiće. Savjetuje se da uklonite sjemenke i rasporedite komadiće na papir za pečenje kako bi se brže zamrznuli.