Politika

Lider SDP-a uvjeren: Postoji stabilna većina za formiranje Vijeća ministara BiH

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić smatra da odluka Stranke za BiH i Narodnog evropskog saveza (NES) da ne podrže novo Vijeće ministara BiH ne ugrožava stabilnu parlamentarnu većinu na državnom nivou.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nikšić kaže da u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trenutno 23 poslanika podržavaju Vijeće ministara i izražava uvjerenje da će tako biti i u Domu naroda koji tek treba da bude formiran.

– Siguran sam da će stranke koje formiraju Vijeće ministara imati stabilnu većinu i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH – rekao je Nikšić za TV Una, podsjećajući da Stranka za BiH i NES u Parlamentu BiH imaju jednog poslanika.

Kada je u pitanju formiranje Vlade Federacije BiH, Nikšić konstatuje da postoje problemi jer je SDA na sebi karakterističan način osigurala veću participaciju u federalnom Domu naroda nego što im pripada na osnovu izbornih rezultata.

– Mi se s njima ne možemo takmičiti na tom terenu. Naši razgovori se tiču programa i dogovaranja.

Oni imaju puno konkretnije argumente kojim kupuju delegate – ustvrdio je Nikšić, te naveo da je u određenim slučajevima SDA zadovoljio interese pojedinaca, a u nekim izvršen je pritisak.

Nikšić tvrdi da su Stranka za BiH i NES za sada dio parlamentarne većine na nivou FBiH, te dodaje da očekuje iskren odnos, odnosno da kažu ukoliko donesu odluku da izlaze iz Osmorke i sporazuma o formiranju vlasti.

– Predstoje razgovori i o resorima. Vidjet ćemo šta su ambicije svakoga od nas. Doprinos koaliciji je veoma jasan, svako od nas treba da dobije ono što mu pripada.

Naravno da smo spremni za neke ustupke manjim političkim partijama – napominje Nikšić.

Na kraju poručuje da SDA nema prostora za blokadu na nivou BiH, kao ni na nivou FBiH, odnosno da na oba nivoa postoje stabilne parlamentarne većine koje ne uključuju tu stranku.

Prihvati notifikacije