Politika

Lendo: "Zabrane u RS-u pokazuju da vlast tog entiteta ne poštuje zakone i prava građana"

"Takvom inat politikom neće postići nikakav rezultat..."

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Odluka MUP-a RS-a da zabrani manifestacije povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu pokazuje da vlast tog bosanskohercegovačkog entiteta ne poštuje važeće zakone ove države, te da svjesno uskraćuju prava građanima i protive se afirmaciji antifašističkih vrijednosti koje simbolizira 25. novembar, saopćio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Ustav Bosne i Hercegovine propisuje da svi zakoni i propisi koji su važili na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku stupanja na snagu tog Ustava, među kojima je i Ukaz o proglašenju Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine, ostaju važeći ukoliko nisu u suprotnosti sa Ustavom ili dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti.

S obzirom na to da Parlamentarna skupština BiH nije donijela drugačiju odluku, jasno je da je 25. novembar kao Dan državnosti BiH zakonit praznik, čega su svjesni i u entitetu RS, s obzirom na to da su bezuspješno pred Ustavnim sudom BiH pokušali osporiti njegovu ustavnost – naveo je Lendo.

Uprkos toj činjenici, dodaje, vlasti entiteta RS ne samo da ne poštuju važeće zakone već pokušavaju uskratiti prava građanima koji ih poštuju, te koji poštuju i vole državu u kojoj žive. Sprečavanje održavanja manifestacija povodom Dana državnosti BiH i posljednja smjena zamjenika načelnika Srebrenice Hamdije Fejzića zbog učešća u organizaciji događaja povodom državnih praznika posljednji su u nizu pokazatelja da entitetska vlast predvođena Miloradom Dodikom ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, zakone ove zemlje i da ne poštuju svoje sugrađane koji ne slijede njihove secesionističke politike.

Takvom inat politikom neće postići nikakav rezultat, s obzirom da će 25. novembar ostati Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji se kao takav obilježavao i prije Milorada Dodika, a sasvim sigurno će se obilježavati i poslije njega – zaključio je Lendo.