Politika

Ćamil Duraković: Moja domovina nije samo zamišljena linija, ime ili jedan grad u kojem se osjećam sigurno

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković objavio je poruku povodom Dana državnosti BiH.

Ćamil Duraković
FOTO: BOSNAINFO

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

“Nikako da odlučim da li mi našu situaciju neopravdano pojednostavljujemo ili bespotrebno komplikujemo…

Prošlo je 80 godina nakon što su predstavnici naroda BiH u Mrkonjić Gradu, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, usaglasili i postavili temelj da ova zemlja podjednako pripada svim njenim građanima te da je BiH zajednička baština i imovina koju smo „naslijedili od svojih predaka na čuvanje samo da bismo je predali u naslijeđe našim potomcima“.

Uprkos tome, još jedan Dan državnosti dočekujemo i obilježavamo u tmurnoj atmosferi demografskih poraza, masovnog iseljavanja, malog priraštaja i neslućenog ekonomskog raslojavanja.

Pročitajte još

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je, navodno zbog sigurnosnih razloga, “zabranjen” u entitetu RS, u entitetu FBiH svijest o državnosti prestaje na međuentitetskoj liniji za najveći broj političkih subjekata, a obilježavanje je svedeno na nekoliko skupova i praznični red vožnje gradskog saobraćaja.

Egzistencijalno je nužno da se igre vlasti i moći koje ugrožavaju opstanak BiH uzmu iz ruku privilegovanih političkih oligarha koji sebe vide iznad i izvan zakona i da se u odgovaranje na temeljna pitanja osjete pozvanim onoliko koliko bi se svaki građanin osjetio pozvanim, opravdano zabrinut za vlastitu sudbinu, sudbinu svoje države, svoje djece, porodice i prijatelja.

Svako ima i može naći svoje mjesto i ulogu u procesu promjene koja je ovoj zemlji nužna, od onoga koji širi istinu i ohrabruje do onoga koji predlaže rješenja.

Promjena je zadatak svih nas. Neophodno je obnoviti demokratski poredak, pravne i političke institucije, oživjeti duh slobodne i kritičke rasprave, u kojima će ljudi učestvovati bez straha od posljedica. Bosni i Hercegovini je potrebna nova generacija slobodnih građana koji sami uređuju odnose u svojoj zemlji.U protivnom, ostanemo li nijemi i dopustimo li da nas ispišu iz civilizacijskog kruga kome pripadamo, bićemo odgovorni za to što nismo učinili dovoljno.

Zato je nužno da svi koji se susreću s raznim licima nepravde i bahatosti prevaziđu vlastite strahove i međusobna nepovjerenja i da se udruže u borbi za drugačiju Bosnu i Hercegovinu, dovoljno veliku i bogatu za sve koji žele da žive u njoj.

Bosna i Hercegovina je zemlja svih nas i zato je ovo zajednička borba u kojoj treba dokazati koliko nas je. Iskreno se nadam da ovaj dan budi snagu za pomoć napretku naše zemlje i da će privući one koji su otišli da se vrate i pridruže nam se u izgradnji bolje budućnosti.

I na kraju, uprkos svemu, želim reći da moja domovina nije samo zamišljena linija, ime ili jedan grad u kojem se osjećam sigurno. Moja domovina je Srebrenica, Sarajevo, Banja Luka, Prijedor, Brčko, Bihać, Mrkonjić Grad, Zvornik, Bratunac, Višegrad, Mostar, Doboj, Zenica, Foča, Goražde, Tuzla… Moja domovina je Drina, Sava, Sana, Una, Bosna, Neretva, Vrbas…

To je moj dom, budućnost moje djece i mjesto u kojem žive pošteni i časni ljudi. U nadi da ćemo Bosnu i Hercegovinu, našu jedinu domovinu, u budućnosti svi podjednako voljeti i doživljavati svojim domom. Poštovani Bosanci i Hercegovci u domovini i inostranstvu, sretan vam Dan državnosti”, poručio je Duraković.