Politika

"Lendo bi spašavao Bošnjake od HDZ-a u Federaciji, a prodao ih HDZ-u u SBK"

Nakon što su SDA i HDZ u Srednjobosanskom kantonu danas zvanično imenovali vlast, oglasio se i SDP SBK.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Danas je Srednjobosanski kanton dobio novu Vladu. S obzirom na kozmetičke izmjene u odnosu na raniji saziv više se može reći da je stara vlada, pa se premijer Kantona i koalicija SDfA i HDZ s pravom može pozivati na kontinuitet (ne)rada i u naredne četiri godine”, navode oni u saopćenju.

Kažu da građane čekaju nesposobnost, bezidejnost, korupcija…

“Građane Srednjobosanskog kantona čekaju godine namještenih tendera, rodbinskog i stranačkog zapošljavanja najnekvalitetnijih i najpodobnijih i ostanak Srednjobosanskog kantona na zadnjem Federaciji po razvijenosti i prosjeku plata”, istakli su.

Kao posebno interesantno ističu da su sami principi formiranja vlasti i principijelnost SDA po kojoj je ona uvijek bila poznata u narodu – slijepa poslušnost HDZ-u.

“Iako je činjenica da je SDA sama osvojila 641 glas više od svih stranaka zajedno s hrvatskim predznakom koje su izišle na izbore u SBK na Općim izborima 2022.godine, ipak je velikodušno pognula koljeno pred HDZ-om, samo da ostane u vlasti.

U stvari, HDZ je u Srednjobosanskom kantonu dobio mnogo više od SDA nego što je dobio u Federaciji BiH od ‘Trojke’, upravo zahvaljujući dobro uigranoj ekipi koju predvode Mekić i Lendo, za koje se, i provjereni SDA-ovci, pitaju da li oni rade za SDA ili HDZ!?! Lendo bi spašavao Bošnjake u Federaciji od HDZ-a, a prodao ih HDZ-u u Srednjobosanskom kantonu!?!

Od 8 ministarstava HDZ je dobio čak 5 – i to finansije, zdravstvo, obrazovanje, policiju i pravosuđe. Kad tome dodamo još i Zavod za zdravstveno osiguranje SBK, jasno je da je SDfA predala HDZ-u više od 80% i finansija i zaposlenih u kantonalnim institucijama Srednjobosanskog kantona. Praktično su im poklonili sve što vrijedi. I uz to i potpuno kontrolu nad Vladom Srednjobosanskog kantona, jer od 9 ruku (Premijer i 8 ministara) HDZ ima apsolutnu većinu, tako da SDA ostaje samo da dijeli budžetsku rezervu bez saglasnosti HDZ-a.

Zauzvrat, HDZ je prepustio mjesto Premijera SDA-u, a SDA je poklonio jedno mjesto u Domu naroda DF-u. I svi su sretni i svi zadovoljni. Posebno zato što su dogovorili da neće biti ni pokretanja sudskih procesa za zloupotrebe položaja i korupciju, ni provjere diploma kadrova SDA na našem Kantonu.

A za ove s legalnim i pošteno zarađenim diplomama bit će mjesta u Zapadnoj Evropi”, naveli su u saopćenju.

Prihvati notifikacije