Kolumne

LATINOAMERIKANA - mit i muzika: Taraski

Taraski (Tarasco, Purépecha), indijanski narod nastanjen na visokom vulkanskom platou, na sjeveru meksičke države Mičoakan.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

O staroj historiji Taraska nema puno podataka. Njihov jezik nesrodan je svim ostalim u meksiku, a u vrijeme španskog dolaska imali su visokorazvijenu civilizaciju. Ratoborni Asteci zemlju taraskih ratnika nisu nikada osvojili, a i Španci su imali poteškoća sa njihovim podjarmljivanjem.

Glavni grad Tzinzuntan (Mesto kolibrija), nalazio se na obali jezera Patzkuaro. Mada su slabo izučavani, postoje njihovi brojni artefakti i kolonijalni izvještaji koji ukazuju na njihovu superiornost nad mnogim grupama.

Taraski su bili vješti u radu sa perjem, mozaicima, školjkama, kamenom, metalom i drvetom, ali dosta inferiorniji u arhitekturi. Taraski nemaju posebne plemenske organizacije.Agrikultura je dominantna, uzgoj kukuruza i čili-papričica, i drugog bilja, a uzgajaju i mnoge domaće životinje: kokoške, volove, ovce, svinje, pčele, magarce i ćurke. Mnogi Taraski danas odlaze u SAD kao braceros /dnevni nadničari/, a od njihovih nekih 120 zajednica, iz svake barem jedna osoba danas živi u SAD. U Meksiku su naseljeni u 22 opštine.

Prihvati notifikacije