Kolumne

LATINOAMERIKANA - mit i muzika: Igra s loptom za zarobljenike

Često su ratni zarobljenici Maja, kao kralj "Žuta lobanja" poražen od poznatog kralja "Ptica-jaguar", bili prisiljavani da učestvuju u igri koja je opisana na muralima u Čičen Ici, čija su pravila slična fudbalskim.

FOTO: BEYOND SPORT
FOTO: BEYOND SPORT

Ne dodirujuci loptu rukama igrači, uglavnom četvorica u ekipi, trebali su da je guraju i, na kraju, probace kroz viseći krug, obično istesan u kamenu i postavljen na jednom od zidova središnjeg hrama. Onaj ko bi izgubio, gubio bi i glavu koja je u sledećoj igri – služila kao lopta.

Iz čitanja hijeroglifa vidi se da je za Maje bilo najvažnije da prolivaju krv zarobljenicima. Mjesecima, a ponekad i godinama, poraženi kraljevi i plemići hranjeni su kao životinje za klanje, kako bi im polako uzimali krv.

Njihova krv je zatim rasipana po zemlji ili sušena zajedno sa mirisnim smolama. Sve ovo imalo je i religiozni karakter. Krv nisu davali samo zarobljenici nego i uvažene ličnosti iz gradova-država, kao i kraljevi i kraljice, ali na drukčiji nacin.

Na vrhu piramida i pred hiljadama podanika, vođe i visoki zvaničnici naoružani rezali su kožu oštrim noževima kako bi dali krv bogovima panteona Maja. Krv, prema religiji Maja, bila je u stvari hrana bogova, bez koje bi bogovi umrli, pa samim tim ne bi preživjela zemlja.