Kolumne

LATINOAMERIKANA - mit i muzika: Historija Maja

Maje smatraju starosjediocima Meksika i jednim od prvih naroda koji su živeli na tlo mezoamerike.  Oni su od 200. godine prije naše ere naseljavali sadašnju teritoriju Meksika, poluostrvo Jukatan, Gvatemalu, jedan dio Hondurasa i Belize. Ostavili su hramove, palate i piramide.

FOTO: TWINKL
FOTO: TWINKL

Okruženi legendama koje su izmislili engleski i američki pisci, kao sto su G. Morli, Erik Tompson i u prošlom vijeku Džon Lojd Stivens, Maje nisu imale etničke korjene. Smatra se da potiču od Indijanaca koji su prošli Beringovim prolazom prije više od 10.000 godina, što bi moglo da govori o njihovom moguće Hiperborejskom poreklu.

Vrata istorije za Maje širom su otvorile grupe američkih istraživača, među kojima su istoričari umjetnosti Linda Sile i Meri Miler sa univerziteta Yale, koje su po prvi put uspjle da na naučnim temeljima dešifruju hijeroglife i jezik tog naroda.

Od 200. godine prije naše ere do 900. godine naše ere, Maje su vodile neprestane ratove, poput Grka i Rimljana. O tome po prvi put imamo preciznu dokumentaciju sa imenima i hronologijom, što su istoričarke saznale iz hijeroglifa. Osim ratova i ovdje je kao i u drugim, zemljama, bilo pobuna, zavjera na dvoru, vojnih udara…

Kralj Čan Balum, koji je vladao od 684. do 702. naše ere bio je, na primjer, jedan od najratobornijih kraljeva Maja, kako može da se pročita na jednoj tablici nađenoj u palati Palenke u Meksiku. Kralja Kan-Ksula je, pak, zbacio njegov brat uzurpator uz čitavu seriju osveta i prevara. 

Dešifrovanjem hijeroglifa saznalo se da su kraljevi 40 gradova-država Maja, bili uvek međusobno u borbi. Nisu ratovali da bi osvojili nove teritorije ili došli u posjed tuđih bogatstava, nego da bi zarobili protivničke ratnike. I to samo s jednim jedinim ciljem da bi ih mučili i polako ubijali, služeci se najrafiniranijim tehnikama.

Maje su bile krvožedniji i okrutniji narod čak i od Asteka, koji su preuzeli mnoge njihove običaje. Statuete, keramika i bareljefi Maja, posebno oni pronadeni na ostrvu Jaina, pokazuju zarobljenike koji se grče i urlaju od fizičke boli. Mučitelji im čupaju prste, nokte, zube, testise. Drugima je kidana utroba i vađeno srce.