Magazin

Kupujete avokado? Prvo pogledajte ovaj mali detalj koji govori koliko je zreo

Avokadoje kralj zdravih masti i nezaobilazan sastojak u mnogim zdravim jelima, ali svi znamo onu frustraciju prilikom kupnje avokada koji je tvrd kao kamen ili, s druge strane, onog koji je već prezreo. Iako većina ljudi provjerava zrelost pritiskanjem ploda, postoji jedan jednostavan, a često zanemaren trik.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Boja male točkice na ljusci avokada može vam pomoći da procijenite je li plod spreman za jelo.

Što nam govori točkica na avokadu

Svi avokadi imaju na vrhu – na mjestu gdje je bila stabljika – malu okruglu točkicu ili “kapicu”. Ta točkica zapravo štiti plod i može biti pravi pokazatelj njegove zrelosti. Ako je točkica svijetlo zelena ili žućkasta, to znači da avokado još nije zreo i trebat će mu još nekoliko dana da omekša.

S druge strane, ako je točkica smeđa ili tamna, te lako pada ako ju pritisnete u stranu, to obično znači da je avokado zreo i spreman za jelo. Ako točkica nedostaje (već je ranije ispala), to može značiti da je prezreo. 

@.monicamendoza This is how you can tell if an #avocado is #ripe or not 🥑 You’re welcome. #fyp #funfact #tipsandtricks #lifehack #traderjoes ♬ original sound – MÓNICA

Kako pravilno procijeniti zrelost avokada

Iako je boja točkice dobar pokazatelj zrelosti, najbolje je ovaj trik kombinirati s klasičnim pritiskanjem avokada. Lagano pritiskanje ploda prstima treba pokazati da je avokado blago mekan, ali ne previše mekan ili smežuran.

Ako ima smeđu ili tamnu točkicu i nježno popušta pod pritiskom, vjerojatno je savršeno zreo. Ukoliko je točkica još svijetla, a plod je već mekan, možete ga ostaviti još na sobnoj temperaturi da dođe do potpune zrelosti.

Kada kupujete avokado, obratite pažnju na točkicu ako ga planirate jesti isti dan – poželjno je da bude tamnija. Ako je još svijetla, ostavite plod da dozrije na sobnoj temperaturi. Kad avokado postane zreo, čuvajte ga u hladnjaku kako biste usporili daljnje dozrijevanje i produžili svježinu.