Svijet

Kuba konačno odobrila otvaranje privatnih granapa po Havani

Poput gljiva poslije kiše, male trgovine niču diljem Havane u privatnim domovima i garažama pošto se privatni sektor konačno počinje razvijati u komunističkoj Kubi.

FOTO: EPA-EFE/YANDER ZAMORA
FOTO: EPA-EFE/YANDER ZAMORA

Mala preduzeća, odobrena tek 2021., izazov su kompanijama kojima upravlja jednostranačka država, a koje su svakim danom sve praznije dok se Kuba bori s nedostatkom strane valute i nevjerojatno visokom inflacijom u jeku najgore ekonomske krize u 30 godina, prenosi Index.

U garažama, na trijemovima ili u malim trgovinama, Kubanci prodaju razne proizvode – pivo, slatkiše, meso, mliječne proizvode i namirnice do kojih je sve teže doći.

“Ako trebate nešto što ne možete pronaći (u državnim trgovinama), oni to imaju! Imaju stvari koje trebate”, rekla je 73-godišnja Maria Leonor za AFP dok je izlazila iz jedne nove privatne prodavaonice. 

Nakon šest desetljeća trgovine isključivo u državnom vlasništvu, kubanska vlada je u kolovozu 2021. odobrila zakon kojim se legalizira malo i srednje poduzetništvo.

Značajne promjene uslijedile su u vrijeme oporavka Kube od posljedica pandemije koronavirusa koja je uništila njezinu kritičnu turističku industriju, kao i zaoštravanja američkih sankcija.