Politika

Krišto nakon Foruma u Briselu: "Vjerujem da smo zaista sazreli, očekujemo da BiH konačan datum otvaranja pregovora dobije do kraja godine" (VIDEO)

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, evropskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je 2. političkim forumom na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine koji se danas održao u Briselu radi nastavka praćenja provedbe nužnih reformi koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija.

Borjana Krišto i Oliver Várhelyi
FOTO: VIJEĆE MINSTARA BIH

Tokom susreta svi sudionici su informirali povjerenika Várhelyia o postignutim rezultatima i evidentnim koracima u vezi s njihovim nadležnostima u razdoblju nakon održavanja 1. političkog foruma na visokoj razini između BiH i EU u Sarajevu. Razgovarano je i novom EU Planu rasta za regiju Zapadnog Balkana.

Predsjedateljica Krišto je se u svojoj izjavi za medije rekla kako sama brojnost izaslanstva dužnosnika Bosne i Hercegovine, koje je u Bruxelles stiglo s usaglašenim tekstom zaključaka, govori o apsolutnoj opredijeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put naše zemlje. Kazala je kako je značajan iskorak napravljen i u proteklih mjesec dana, u razdoblju od objave Izvještaja EK o BiH, te da već sutra Europskoj komisiji službeno predajemo dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila Ad hocradna skupina Vijeća ministara BiH.

„Vjerujem da smo zaista sazreli i da možemo osigurati sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uvjeta koji stoje pred nama. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU“, istakla je predsjedavajuća Krišto.

Naglasila je da samo kroz iskreni dijalog i koncenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije, te poštivanje ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim razinama vlasti možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet, provedbu reformi i konačnu integraciju u evropsku obitelj.

Na kraju obraćanja Borjana Krišto je zahvalila povjereniku Várhelyiju na kontinuiranoj potpori, te dosadašnjem trudu i posvećenosti evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Naredni, treći po redu politički forum na visokoj razini planiran je za maj naredne godine.

Prihvati notifikacije