Politika

Čović i Krišto s Plenkovićem o euroatlanskom putu BiH i političkoj situaciji

Predsjednik HDZ-a BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastali su se u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske (RH) Andrejem Plenkovićem, a razgovarali su o euroatlantskom putu BiH, aktuelnoj političkoj situaciji, te izmjenama izbornog zakonodavstva.

FOTO: HDZ
FOTO: HDZ

Ovom prilikom Čović je još jednom iskazao potpunu predanost ispunjavanju ključnih prioriteta kako bi BiH napravila snažan iskorak na evropskom putu. Kazao je također kako su ovom pitanju posebno posvećeni predstavnici hrvatskoga naroda koji predvode EU i NATO put BiH, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Plenković je istaknuo snažnu potporu Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini, kazavši kako će se RH, u duhu dobrog susjeda, nastaviti zalagati za što skorije otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Jedna od tema bila je i ravnopravnost hrvatskog kao konstitutivnog naroda, te je kazano kako je neophodno provesti izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se puna ravnopravnost mogla istinski i ostvariti.

Govorilo se i o gospodarskoj, ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji s posebnim naglaskom snažnijeg povezivanja dviju zemalja na svim poljima.

Prihvati notifikacije