Region

Kramarić: Reforme nisu nikakav hir europskih birokrata

Političari moraju shvatiti da se reforme ne rade zbog Europe nego za građane Bosne i Hercegovine.Reforme nisu nikakav hir europskih birokrata, nego su nužne za promjenu postojećih odnosa u društvu – rekao je Feni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Albaniji Zlatko Kramarić.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Veleposlanik Kramarić je kao generalni konzul proveo četiri godine u Bosni i Hercegovini, odnosno u Banjoj Luci, i pratio je političke strategije koje odlučuju o budućnosti naše zemlje. On smatra da, ako je BiH na europskom putu, onda i odgovori moraju biti europski.

Kaže kako je sada dobar trenutak za Bosnu i Hercegovinu jer su izbori za Europski parlament iduće godine. S druge strane, dobar je trenutak za BiH gledajući u kontekstu onoga što se događa u Ukrajini i na Balkanu, prije svega gledajući odnos Beograda i Prištine.

“Ova naša tranzicija možda malo predugo traje, navike koje smo preuzeli iz nekih drugih vremena još uvijek su prilično prisutne i to se na neki način mora promijeniti. Naravno, mislim na reformu pravosuđa, vladavinu prava, slobodu medija i sve druge europske vrijednosti. BiH jest europska država i mislim da neće biti problem da se to prihvati i implementira, prije svega zbog interesa građana BiH” – naveo je veleposlanik.

On smatra da su reforme dobra polazišna točka i način da se interni problemi i nesporazumi u BiH riješe.

“Od sukoba nema nikakve koristi. Treba čuvati svoj jezik, svoju kulturu i sjećanje, ali život je negdje drugdje. Život je u gospodarstvu i demografskim pitanjima, a to nas Hrvate itekako treba zabrinuti. BiH je i hrvatski prostor i to ne smijemo zaboraviti, a neće biti hrvatski prostor ako ne postoje ljudi koji tu žive. Vidite što se dogodilo u Republici Srpskoj, tamo su Hrvati statistička greška. To se ne smije dogoditi u Federaciji BiH” – naglasio je on.

Veleposlanik je u Mostaru održao predavanje studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, poručivši im da ne smiju prepustiti drugima da rješavaju probleme umjesto njih.

“Kao narod imamo taj običaj da vodimo politiku 364 dana, a kada dođe dan izbora onda apstiniramo jer se kao ništa neće promijeniti. Mladi trebaju znati da su znanje, njihove vještine i kapaciteti vrijedni. Ne poštuje se samo lojalnost. Ako na prvom mjestu bude stranačka ili interna, partikularna lojalnost, a ne znanje, onda će mladi biti rezignirani” – zaključio je veleposlanik Kramarić.

Kramarić je redoviti profesor u trajnom zvanju na katedri za kulturologiju Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U razdoblju od 1990. do 2005. godine bio je gradonačelnik Grada Osijeka te u četiri mandata od 1992. do 2008. godine saborski zastupnik u Hrvatskom saboru. Od 2008. do 2011. godine veleposlanik je Republike Hrvatske na Kosovu, od 2011. do 2019. veleposlanik je Republike Hrvatske u S. Makedoniji, a od 2019. veleposlanik je Republike Hrvatske u Albaniji.

Prihvati notifikacije