Magazin

KRALJICA ZIME Obiluje vitaminom C, idealna za sokove, džemove i sočne kolače

Mandarina je bez sumnje kraljica zimskog voća, donosimo zanimljivosti o njoj, nutricionističke informacije i jedan brzi i praktični recept!

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ono što je za ljeto lubenica, za jesen je mandarina. Sočna, narandžasta, puna soka i okusa, ta kuglica u kojoj se sudaraju slatkoća i kiselina prati nas kroz hladne mjesece, štiti od prehlada, daje neku ravnotežu teškoj zimskoj hrani. Mandarine su prave vitaminske bombe u kojima možemo bezbrižno uživati bez straha od debljanja, a odlične su i za izradu sezonskih slastica.

Obilje vitamin C u mandarinama odličan je saveznik u sezoni prehlada i gripa, no taj vitamin ima i druge blagodati za organizam. Pomaže koži zadržati mladolikost, pomaže u zaštiti stanica od oštećenja, te smanjuje rizik od povišenog kolesterola, raka i srčanih oboljenja, dakako uz primjerenu prehranu i tjelesnu aktivnost.

Pročitajte još

SVESTRANA MANDARINA IDEALNA JE ZA SOKOVE, DŽEMOVE ALI I SOČNE KOLAČE

Od mandarina se rade sokovi, džemovi, marmelade i likeri, a mogu se iskoristiti i za kolače.

Donosimo jednostavni recept za kolač s mandarinama. Ako imate domaće i sigurno nešpricane mandarine, nemojte ih guliti. Ako niste sigurni, ogulite ih i koristite samo jezgru. Ostatak postupka je isti.

Sastojci:

5 mandarina

3 jaja

100 g čokolade za kuhanje

1 dcl ulja

200 g šećera

250 g brašna

1 velika kašika kakaa

vrećica praška za pecivo

Mandarina je bez sumnje kraljica zimskog voća, a u nastavku donosimo zanimljivosti o njoj, nutricionističke informacije i jedan brzi i praktični recept! Kod mandarina je dobra stvar što zaista, uz minimalno truda, imamo priliku jesti domaće i lokalno uzgojeno, piše putnikofer.hr. 

Najviše se uzgajaju u dolini Neretve, gdje je klima idealna za uzgoj i slatke plodove. Tamo su se počele uzgajati 30-ih godina prošlog stoljeća, a danas se izvoze diljem Europe i svijeta. Mandarina se počinje brati najranije u rujnu, taman kad obilje ljetnog voća počne presušivati, a beru sve do siječnja, kad već gotovo zaboravimo slatkoću ljetnih breskvi, marelica i lubenica.