Ekonomija

"Kralj paprike" sa 40.000 sadnica: Ovo mi je zanimacija

"Kralj paprike", kako su ga mediji proglasili, a nema televizije ni poljoprivredne emisije u kojoj se nije pojavio - Njegoš Stojadinović iz Prijepolja u susjednoj Srbiji, uveliko je u svom zasadu i čeka još desetak dana da plodovi sazre za berbu.

FOTO: FACEBOOK NJEGOS STOJADINOVIC
FOTO: FACEBOOK NJEGOS STOJADINOVIC

“Sve je urađeno kako treba, kod mene je sve jedan kroz jedan. Na tri hektara imam kupus i papriku 38.000 sadnica somborke i 2.000 sadnica babure”, kaže Stojadinović opisujući svoju njivu koja je korak do magistrale u Kolovratu na Bijelopoljskom putu. Sadio je ranije i duplo više sadnica paprike, ali je ove godine riješio da umjesto toga “pojača” kupus.

“Manji je ulog, a lakši je rad, dok je paprika zahtjevnija dosta. Folija treba da se razvuče, razmak je 20×25 cm, pa dok se primi, više ima prskanja. Na 50 ari, stavio sam 25 traktora stajnjaka, 250 kilograma ‘vještaka’ i 50 kilogram uree. Za prihranu sam koristio bakar, mankogal, tri ‘dvaeske’ i tako. Važno je da ona dole ima azota dovoljno da bi nagurala hranu do kraja”, ispostavio nam je “račun” naš sagovornik koji je u početku imao problem samo sa bakteriozom, ali je uspio da je zaštiti na vrijeme, piše Agroklub.

Od svih primijenjenih mjera, jedino ne koristi standardni sistem za navodnjavanje, već vuče vodu iz rijeke Lim koja je tik uz njivu i sprovodi je rasprskivačima. Sa dvije pumpe navodnjava oko 800 do 900 litara u minuti ujutru i uveče. Očekuje minimalno 15 tona roda na pomenutu površinu, a kupusa 80-90 tona.

Nekada je radio po strugarama, kaže, a ovo je petnaesta godina kako je u poljoprivredi.

“Kad pogledaš – ima toga dosta, prostrano je. Pa sam ušao u tu igru, ovo mi dođe kao neka zanimacija. Napraviš dobar kvalitet, uzmeš novac, pogotovo za kupus ove godine, biće cijena 70, 80 dinara (1,20 – 1,35 KM, op.ur.) za kilogram, a papriku – neću imati količinu da podmirim tržište.”

Svaka mu je ka’ Njegoševa, rekli bi Crnogorci, a paprika ovog Njegoša je svaka ista, bujna i zdrava – svjedoče fotografije i videa koja redovno postavlja na svom Facebook profilu.

Međutim, plasman ovog povrća u početku je bio težak, ocjenjuje prijepoljski povrtar, dok nije stekao kvalitet, “upoznao ljude” i malo se izreklamirao, ne krijući da i putem Agrokluba želi da stekne nove kupce. Danas je unaprijed prodato 50 posto, dok je ostalo riješio da ostavi za mušterije koji žele da kupe lično sa njegove tezge. Plasirao je robu za Nemačku, a posljednjih godina je “pogodio” bliži komšiluk.

“Nekih pet tona sam prodao Sjenici, firmi koja pravi papriku u pavlaci, a dvije tone imam poručeno do Božića. Cijena na malo je 200 dinara (3,35 KM) za kilogram, a na veću količinu 150 dinara (2,50 KM). Mislim da će ostati ta cijena, jer sve manje ljudi sadi somborku, treba dosta rada, a malo je radne snage”, objašnjava, a na pitanje, kako on to sve postiže, kaže da mora u 5 sati da se ustane da bi se sve stiglo. Njih četvoro iz kuće rade na njivi i dodatno angažovani sezonci po potrebi, za koje nam otkriva da imaju od 60 do 70 godina.