Svijet

Dok su sve oči uprte u Ukrajinu, planeti prijeti sukob koji bi mogao dokrajčiti čovječanstvo

Međusobne prijetnje SAD i Sjeverne Koreje više nisu samo verbalne, jer se, u kontekstu geopolitičke situacije, svijet polarizovao, pa su Moskva i Peking sada otvoreno na strani Pjongjanga, navode politički analitičari.

FOTO: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT
FOTO: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Opasne vojne igre, u koje se uključuje sve više zemalja (Japan i Australija na primjer), a vjerovatno će im se, prije ili kasnije, priključiti i pojedine članice NATO-a iz Evrope, imaju sve nužne preduslove za eskalaciju.

Pogotovo kada im se pridoda i Tajvan, jer je sve vidljivije kako SAD i njihovi azijski saveznici, prije svega Južna Koreja i Japan, vojnim vježbama i retorikom vrše pritisaka na Pjongjang.

S druge strane Kina (tradicionalno) i, nakon dugo vremena, Rusija otvoreno staju na stranu Sjeverne Koreje i garantuju joj sigurnost, navodi “Geopolitka”.

Jasno je da se iz nekog razloga nastoji destabilizovati ionako krhko stanje na Korejskom poluostrvu izvođenjem brojnih vježbi i protuvježbi.

Sjevera Koreja lansira krstareće projektile, a SAD dovlače nosače aviona u nemirne vode nemirne regije, u kojoj se prelamaju interesi najvećih vojnih i nuklearnih sila svijeta.

Zvanični Pjongjang optužuje Vašington da se priprema za nuklearni rat i da namjerno pogoršava stanje na Korejskom poluostrvu.

Sjeverna Koreja prijeti SAD da će “platiti” ukoliko upotrijebe silu protiv nje.

To se povezuje sa velikim vojnim vježbama koje su SAD i njihovi saveznici (ili “sateliti” kako iz naziva Pjongjang) preduzimali gotovo svakodnevno.

Sjeverna Koreja na vojne vježbe svojih suparnika odgovara raketnim testiranjima. Tako je od 25. septembra izvršila devet testiranja, uključujući balističku raketu srednjeg dometa tipa “Hvaseong 12”, koja je preletjela Japan.

U Pjongjangu navode da je raketa preletjela rekordnih 4,5 hiljade kilometara.

To je izazvalo buru negodovanja, ali i zabrinutost Japana, koji se osjeća ranjivijim nego ikad.

Pjongjang je u posljednje vrijeme intenzivirao i artiljeriska gađanja, vježbe vazdušnih snaga i taktičkih nuklearnih jedinica.

Od početka godine Pjongjang je ukupno izvršio 28 lansiranja projektila, od kojih su tri bila krstareća.

Nije teško zaključiti kako se bezbjednosno stanje u regionu pogoršava proporcionalno rastu napetosti između SAD i Zapada s jedne, i Rusije i Kine s druge strane, piše “Geopolitika”. 

Prihvati notifikacije